A nyolchónapos csecsemők hetven százaléka túl sok sót eszik

A nyolc hónapos csecsem?k hetven százaléka több sót fogyaszt naponta a korosztályának el?írt maximális beviteli mennyiségnél, mivel a gyerekeket többek között olyan sóban gazdag bébiételekkel etetik, amelyek éleszt?kivonatot és húslevet tartalmaznak – figyelmeztetnek a brit szakemberek.

A European Journal of Clinical Nutrition cím? folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiség? sófogyasztás károsíthatja a fejl?d? veséket, hozzászoktathatja a gyerekeket a túl sós ízekhez, és olyan rossz étkezési szokások kialakulásához vezethet, amelyek feln?ttkorban megmaradva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.
A Bristoli Egyetem szakembereinek A kilencvenes évek gyermekei cím? tanulmánya 1178 nyolc hónapos csecsem? háromnapi étrendjének elemzésével készült. Az 1991 és 1992 között született gyerekek étkezési szokásairól az édesanyjuk adott részletes leírást. A csecsem?ket négy csoportba sorolták a kutatók a napi sóbevitelük alapján. Az eredmények szerint a kicsik többsége 3-4 hónapos korában kezdett el szilárd táplálékot enni, ami azt jelenti, hogy a legtöbb sót fogyasztók csoportjába tartozó gyerekek nyolchónapos korukra már a korosztályuknak el?írt maximális ajánlott napi beviteli mennyiség – az els? 12 hónapban 400 mg – több mint kétszeresét ették meg.
A csoportba tartozó kisgyerekek gyakran az anyatejnél (100 milligrammban 15 milligramm) és a tápszeres tejnél (100 milligrammban 15-30 gramm) is magasabb sótartalmú tehéntejet (100 grammban 55 milligramm) kaptak f? tejforrásként, annak ellenére, hogy az nem ajánlott az egyévesnél fiatalabb csecsem?knek – ismertette a tanulmány lényegét a Science Daily (http://www.sciencedaily) tudományos hírportál. Ezek a gyerekek majdnem háromszor több kenyeret ettek, mint a legkevesebb sót fogyasztó kortársaik, és emellett éleszt? kivonatban és pecsenyelevekben gazdag ételeket is kaptak.
A britek által elfogyasztott sómennyiség nagy része az el?készítés során kerül az ételekbe, és csupán kis százalékát teszi ki a f?zéskor vagy az asztalnál hozzáadott adag. A szigetországban él? fiatalok és feln?ttek napi só bevitele jóval meghaladja a brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (NICE) útmutatójában feltüntetett értéket. Évente több mint négyezer halálesetet lehetne megel?zni, ha a brit feln?ttek napi 8,6 gramm helyett – amely a vérnyomásukat is növeli – csupán 6 gramm sót ennének.
„A csecsem?knek szánt ételeket hozzáadott só nélkül kell elkészíteni, és ezt fontos bevezetni a család étrendjébe – hangsúlyozta a tanulmány elkészítésében részt vev? két élelmezési szakért?, Pauline Emmett és Vicky Cribb. Mint hozzátették, a szül?knek egyértelm? tanácsokra lenne szükségük azzal kapcsolatban, hogy mely ételek megfelel?ek a gyerekeiknek. – Mivel a táplálkozás során bevitt sómennyiség háromnegyede a feln?tteknek szánt feldolgozott ételekb?l származik, ezért a csökkentésére irányuló stratégiák csak az élelmiszeripar együttm?ködésével lesznek sikeresek. Ez a folyamat már megindult Nagy-Britanniában. Ha ezt a tanulmányt most megismételnénk valószín?leg jobb eredményeket kapnánk, de még mindig nem elég jókat ahhoz, hogy az biztonságos legyen a csecsem?k egészségére nézve.”

Forrás: MTI,