Nyári ételek a bőr egészségéért

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhel?ek a szervezet számára. Ha azonban narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik b?rüket a leégést?l, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett b?r gyógyulását segíthetik. Nyaralás alatt sem szabad tehát megfeledkezni a megfelel? étkezésr?l, ezzel ugyanis sok bosszúságot megel?zhetnek – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. 

Nyáron a szervezet energiaigénye jelent?sen lecsökken, ezért nagy melegben nem ajánlott a túlzottan nehéz, zsíros ételek fogyasztása. Napközben legjobb a saláta, a friss gyümölcs, esetleg a teljes ki?rlés? lisztb?l készült kekszek vagy a müzli szelet, de nem terheli meg az emészt?rendszert a joghurt, a kefir vagy a sonkával, sajttal és zöldségekkel (paradicsommal, paprikával, uborkával) készített szendvics sem. Szintén fontos, hogy este még nyaraláskor se egyenek túl kés?n, és válasszanak inkább grillezett, párolt, nyárson sült halat, csirkehúst vagy zöldségeket és friss salátát – javasolja a dietetikus.

A szakember kiemeli: a b?rvéd? táplálkozás legf?bb elemeként egyenek minél több sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, süt?tököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint parajt, sóskát és brokkolit. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis – a bennük lév? béta-karotin tartalom miatt – segítik a Nap UV sugarainak kisz?rését, és ezzel hozzájárulnak a b?r napozás közbeni védelméhez

Ha pedig mégis leég a b?rük, fogyasszanak minél több tejet, tejterméket, májat, tojást és olajos halat, az ezekben lév? A-vitamin ugyanis segíti a b?r újraképz?dését és gyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekben lév? C-vitamin pedig a b?r rugalmasságáért felel?s kollagén képz?déséhez szükséges, így ezeket is mindenképp iktassák be. A napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képz?d? szabad gyökök semlegesítését emellett a növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lév? E-vitamin antioxidáns hatása is segítheti.

Napozáskor a szervezet a fokozott verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszít. Ezeket legalább napi két, két és fél liternyi vízzel, ásványvízzel, higított natúr zöldség- és gyümölcslével, cukormentes teával vagy limonádéval érdemes pótolni. Az alkohol fogyasztását pedig – annak vízhajtó és fényérzékenyít? hatása miatt – ilyenkor kerülni kell.

Forrás:semmelweis.hu