Nehézfém szennyezést evő kapszula

(MTI) – Amerikai kutatók előállítottak egy különleges kapszulát, amely képes kivonni a veszélyes anyagokat a nehézfémek által szennyezett vízből, tejből, gyümölcsléből vagy más folyadékból. Az új találmányt az Amerikai Kémiai Társaság San Diegóban megtartott kongresszusán mutatták be.

Allen Apblett, az Oklahomai Állami Egyetem kémiaprofesszora és munkatársai azon dolgoznak, hogy az engedélyezési folyamat gyorsaságától függően egy éven belül a szaküzletekbe juttassák azt a kapszulát, amely  radioaktív anyagokkal szennyezett folyadékokba dobva, azokat gyorsan ihatóvá varázsolják. Eddigi kísérleteik szerint a kapszula vízbe, tejbe vagy gyümölcslébe helyezve tucatnál többféle radioaktív elemet eltávolít.
Előadásukban bemutatták, hogy az általuk előállított anyag eltávolítja a tejből a stronciumot, barna rizs szirupból az arzént, gyümölcsléből más mérgező anyagokat olyan mértékben, hogy a korábban mérgező lé akár babaételként vagy frissítő gyümölcsszelet alapanyagaként is használható.
A technológia lényege, hogy különböző fémek nanorészecskéit oxigénnel egyesítve alkalmazzák és ezek az oldatból kivonják a nemkívánt elemeket. A munkacsoport vezetője elmondta, hogy kétféle nanorészecskével dolgoztak. Az egyik az arzént, a másik a nehézfémeket és a radionuklidokat vonta ki az italokból. Az általuk készített kapszula két liter gyümölcslevet vagy négy liter tejet tisztított meg.
A kísérleti anyag mind a 15 aktinid elemet megköti, így a plutóniumot, aktíniumot, kűriumot és az urániumot, de az egyéb radioaktív anyagokat, mint a stronciumot, ólmot, arzént vagy a kadmiumot is.
Apblett professzor hangsúlyozta, hogy az általuk készített anyag nem mérgező, nem teszi tönkre a folyadékok ízét.
Elképzelés szerint a fémoxid nanorészecskék olyan kapszulában lennének, mint a gyógyszerek. A kapszulát a megtisztítandó folyadékba helyezve a radioaktív anyag a kapszula belsejébe szívódik be, és ha azt eltávolítják, az ital emberi fogyasztásra alkalmassá válik.