Alábecsüljük a gyümölcslevek cukortartalmát

London – Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdít?italok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát – állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.

    A kutatók több mint 2 ezer embert kértek meg Nagy-Britanniában, hogy becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. Miközben a szénsavas üdít?kben lév? cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsb?l készült dzsúz és smoothie cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Pedig az utóbbi italok energiatartalma is nagy, amivel nincs mindenki tisztában.
A kérd?ívben arra is rákérdeztek, hogy a válaszadó naponta mennyi kalóriát vesz magához saját becslése szerint alkoholmentes italokból. Átlagosan napi 450 kalória adódott, ám mint kiderült, a résztvev?k nem voltak tudatában az általuk elfogyasztott innivalók energiatartalmának.
Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban és a smoothieban lév? cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Kirívó példaként egy gránátalmalé esetében az alulbecslés közel 18 teáskanálnyi cukrot jelentett.
Nem meglep? ezek után, hogy amikor étrendjük kalóriatartalmáról kérdezték a résztvev?ket, abba bele sem számolták az üdít?itallal bevitt energiát.
Naveed Sattar kutatásvezet? arra figyelmeztet a BBC hírportáljának adott interjúban (www.bbc.co.uk), hogy amit iszunk, az ugyanúgy árthat, mint amit eszünk. Érdemes megismernünk elfogyasztott italaink összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet.

(MTI)