Néhány csésze zöld tea, és a dopping szinte észrevehetetlen

A Kingston University (London) kutatói érdekes felfedezést tettek: a zöld, és fehér teák képesek elrejteni a sportolók abnormálisan magas tesztoszteron szintjét. A csapat – Declan Naughton professzorral (University’s School of Life Sciences) az élén-azt találta, hogy ezek az italok csökkentik a teljesítményt fokozó szerek megjelenését a vizeletben.

A már négy év óta tartó kutatás során ez az első eredmény, amely bizonyítja, hogy az élelmiszerek és az  étrend megváltoztathatja a tesztoszteron anyagcseréjét.A kutatás középpontjában egy enzim állt ,és megnéztük hogyan befolyásolják bizonyos élelmiszerek ezt az enzimet,hátha ez megváltoztatja néhány gyógyszer -például rákellenes gyógyszerek -szervezetben töltött idejét .

A szóban forgó enzim segítségével ürül ki a tesztoszteron is a vizelettel, és a dopping akkor jelentkezik, amikor a zöld és fehér  teában levő katekinek gátolják az enzimet, és ezáltal a kiürülést.Ez azt jelenti, ha a sportolók illegálisan próbálják a teljesítményüket fokozni tesztoszteronnal  esetleg elfedhetik ezt, ha isznak néhány csésze fehér, vagy zöld teát.

A katekinek gátolják az enzimet, amely úgymond megcímkézi a molekulákat a kiválasztás érdekében. Enélkül a vese nem ismeri fel a molekulákat, mint amelyeket el kell távolítania, és azok keringenek tovább a szervezetben-magyarázta Naughton professzor.A kísérletekben használt katekin mennyiség megegyezik egy csésze erős zöld teában található mennyiséggel, és ez kb.30%-ban gátolja az enzimet.

A kutatások eddig csak laborban folytak, ha ugyanez a hatás lép fel az emberi szervezetben is, ez arra kényszerítheti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy újra gondolja a doppingellenőrzés módszertanát.Esetleg a vér ellenőrzéséhez kellene folyamodni, hogy figyelemmel kísérhessék a sportolók élettani változásait,és a vérszteroidok rendszeres vizsgálatának eredményét hozzá kellene adni a sportolók  ” biológiai útleveléhez”.Ez meghiúsítana minden kísérletet, amely megpróbálkozik rászedni a vizelettesztet.

Naughton professzor szerint ez még mindig nem  lenne elég. A Kingston University kutatásai szerint a legjobb módszer a haj elemzése lenne.Az anyagok a hajban maradnak a leghosszabb ideig, és kiürülésük nem függ  a teákban levő katekinek által gátol enzimektől.

Az olyan sportolóknak, akik nem folyamodnak a dopping eszközeihez, a zöld  és fehér teák fogyasztása legális segítséget jelenthetne teljesítményük fokozására. Extra tesztoszteronhoz juthatnának  anélkül, hogy ” ténylegesen” bevennék azt-mondta Naughton professzor-azáltal, hogy szervezetük egyszerűen megtakarítja magának a kiválasztás helyett. Hacsak a test később nem alkalmazkodik a körülményekhez ,és egy másik utat nem választ az eltávolításra.De erről csak a humán kutatások alapján fogunk tudomást szerezni,ez a történet még az elején jár.

Forrás: ScienceDaily