Napi 3 csésze tej megnöveli mind az elhalálozás, mind a csonttörés kockázatát

Egy svéd kutatás megkérdőjelezi a tejnek az általános egészségre gyakorolt hatását, különösképpen a csonttörés tejivással való megelőzését tagadja.

A svéd kutatócsoport, Karl Michaelsson professzor vezetésével azt a hipotézist állította föl, hogy a fokozott mértékű tejivás növeli az oxidatív stresszt, ami megnöveli a halálozás – és a csonttörés – kockázatát.

milkA hipotézis azon alapult, hogy tej D-galaktózt tartalmaz, ez teszi a tejben található tejcukornak(laktóz) csaknem a felét. Állatkísérletek pedig azt igazolták, hogy a D-galaktóz tartós fogyasztása negatív hatással van az egészségre: előmozdítja az öregedést, megrövidíti az élettartamot. Mindezek az oxidatív stressz következményei, a krónikus gyulladással, neurodegenerációval, gyenge immunválasszal együtt.

A tejfogyasztás és következményeinek tesztelését két nagy népességcsoporton végezték:

– a Svéd Mammográfiás Csoporton, amely 61 és félezer nőt számlált, 39-74 éveseket vizsgált, akik 1987 és 1990 között kerültek be a csoportba,

– a Svéd Férfiak Csoportján, amely több, mint 45 ezer férfira terjedt ki, akik 1997-ben, amikor a vizsgálatba bekerültek, 45 – 79 évesek voltak.

A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amely 96 élelmiszer fogyasztásáról kérdezte meg őket, egyebek között a tejről, illetve a savanyított tejről, sajtról. Kérdéseket tartalmazott még az életmódjukról, testsúlyukról és testmagasságukról, iskolai végzettségükről és családi állapotukról. A nemzeti regiszter adott információt csonttörésükről, illetve halálozásukról.

A nők csoportját 20 éven át követték: 15 541-en meghaltak közülük, 17 252-en szenvedtek el csonttörést, ebből 4259-en csípőcsonttörést, miközbenegyáltalán nem volt igaz, hogy a tejfogyasztás csökkentette volna a kockázatukat. Azok a nők, akik napi három – vagy több – csésze tejet ittak, nagyobb halálozási kockázattal néztek szembe, mint akik kevesebb, mint egy csészével ittak.

A férfiakat 11 éven át követték, meghaltak ez idő alatt 10 112-en, 5066-an szenvedtek el csonttörés, amiből 1116 volt csípőcsonttörés. Bár kevésbé hangsúlyozottan, mint a nők esetében, a férfiaknál is megmutatkozott a nagyobb mértékű tejfogyasztás – nagyobb kockázat az elhalálozásra.

Tovább vizsgálták a tej kapcsolatát az oxidatív stresszel és a gyulladással. Az eredmény mindkét nem esetében pozitív lett. Ugyanez viszont nem volt igaz a savanyított (fermentált) tejtermékekre, joghurtra, sajtra, mind a kettő csökkentette az oxidatív stresszt is és a gyulladásmarkereket is,azzal együtt a mortalitást és a csonttöréseket is, elsősorban a nőknél.

“Eredményeink megkérdőjelezik a ‘fogyasszon sok tejet a csonttörés megelőzésére’ ajánlás érvényességét” – jelentették ki a kutatók, és a megfigyelés-jellegű vizsgálatok után az ok-okozati vizsgálatok elvégzését is tervbe vették.

Az írást a BMJ – British Medical Journal – közölte.

Forrás:fuggetlen.hu