Mobilunkkal ellenőrizhetnénk élelmiszereinket, ha…

Sokszor nem tudjuk pontosan, hogy mit eszünk. Bár a csomagoláson sok információ van, ezek sokszor nem elég alaposak, és nehezen is olvashatóak. Jóval megel?z minden érvényben lév? élelmiszerbiztonsági el?írást egy hazai modell, amellyel bárki nyomon követheti egy élelmiszer teljes életútját. Elterjedését viszont lassítja, hogy a szinte kikezdhetetlen ellen?rzés er?s lobbiérdekeket sérthet.

Messze megel?zi a most formálódó uniós élelmiszerbiztonsági szigorítást egy hazánkban kidolgozott és tesztelt módszer, amelynek általános alkalmazása gyakorlatilag nullára csökkentené az újra és újra kirobbanó hazai és uniós élelmiszerbotrányok számát.

tételtanúsítás névre keresztelt eljárást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szakemberei dolgozták ki az Alkobeer projekt sor1keretében az els? hazai biosör számára. A rendszer a sörf?zés meglehet?sen összetett és sokszerepl?s termékpályáján azóta is kifogástalanul m?ködik – nyilatkozta a szervezet fejlesztési vezet?je. Kanyó Zsolt elmondta, a kialakított módszer lehet?séget teremt a termék teljes életciklusát lekövet? ellen?rzésre az alapanyagokat el?állító mez?gazdasági üzemt?l egészen a kiskereskedelmi egység polcáig. A két pont között mindegy, hány állomás van, a folyamat tetszés szerinti ellen?rzési szakaszra alkalmazható.

Mindezt a fogyasztó is végigkövetheti, ugyanis egy online alkalmazás segítségével bármikor ellen?rizheti az adott tétel életútját a termel?t?l a nagykeren és a feldolgozó üzem bejegyzésén át egészen a csomagolás és a kiszállítás id?pontjáig. A vásárló a csomagoláson lév? sorszám és QR-kód alapján bármikor, akár egy okostelefonnal, pluszköltség nélkül ellen?rizheti az internetes nyilvántartásban, mit vásárol – hangoztatja a szakért?.
Az eljárásba igény szerint felvehet? az alapanyagok részletes listája, laboratóriumi vizsgálati eredmények, de szeszes italok esetén akár érzékszervi vizsgálatok, míg húsok és más, állati eredet? készítmények esetében etikai nyilatkozatok, vagy a tartás, vágás, feldolgozás körülményeit igazoló dokumentumok is.

Az új modell lényege, hogy az ellen?rzéseket mindig a soron következ? feldolgozási lépés el?tt kell elvégezni. Egyedül így zárható ki, hogy nem megfelel? min?ség? vagy tisztázatlan eredet? alkotó kerüljön a láncba, ami most sok esetben csak utólag, jóval az áru polcra kerülését követ?en derül ki. Az egyszer? és felhasználóbarát megközelítés a háttérben egy robusztus, részleteiben kidolgozott, akár állami vagy uniós lépték?, sokszerepl?s informatikai rendszert követel, ahová a termel?k, gyártók és keresked?k kötelesek feltölteni a megkövetelt adatokat. A teljesen automatizálható folyamat mögé rendszeres ellen?rzést és a szabálysért?k felé szankciókat is kell illeszteni. Az élelmiszeriparban és különösen az ökológiai gazdasági szektorban ez a szankciós rendszer már most is létezik, csak jelen állapotukban a szabályok könnyebben kijátszhatók – húzza alá Kanyó Zsolt.

A rendszert fokozatosan is be lehet vezetni és nem feltétlenül csak a bioélelmiszerek körében. A lista kezd?dhetne a húsokkal és húskészítményekkel – megszüntetve például a tavalyi lóhúsbotrányhoz hasonló eseteket –, majd fokozatosan kiterjedhet a tejtermékekre, tojásra, gyümölcslevekre és minden egyébre is – véli a szakember. Az eljárást kidolgozó tanúsító szervezetnek nincsenek illúziói a módszer robbanásszer? elterjedésér?l. Ez egyfel?l jelent?s egyszeri beruházást igényelne a szerepl?k részér?l, másfel?l a szinte kikezdhetetlen ellen?rzés er?s lobbiérdekeket sérthet. Mindennek ellenére a szakért? biztos benne, az elkövetkez? néhány évben Európában ez, vagy tartalmában egy nagyon hasonló megoldás kerül bevezetésre. E nélkül ugyanis a folyamatosan dráguló élelmiszerek egyre több visszaélésre csábítják majd az iparág szerepl?it – mutat rá a fejlesztési vezet?.

Forrás: greenfo.hu