Ökológiai lábnyom csökkentés a Földért

Spain Earth HourA WWF Föld Órája akció keretein belül a WWF Magyarország idén energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít. Csökkentsd ökológiai lábnyomod az alábbi tippek alkalmazásával, és regisztrálj a foldoraja.hu weboldalon! Támogasd a WWF tevékenységét, és gyere el március 29-én, a Föld Órája estéjén a Zöld Random Trip Special bulira és lekapcsolásra az A38 Hajón!

A WWF Magyarország idén a Föld Órája önkéntes akció keretein belül energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít. Te fenntartható módon élsz? Életmódod változtatásával nem csupán ökológiai lábnyomodat, hanem költségeidet is csökkentheted. Mindenféle beruházás nélkül is könnyedén 5-15%-kal csökkentheted energiafogyasztásodat.

Ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik legfontosabb pillére, ha odafigyelünk az energiatakarékosságra. Lényeges a házak, lakások megfelelő szigetelése, ugyanis a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is eltávozhat. A fűtésre is fokozottan kell figyelni. Ha csak 1 fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet, a fűtés számla akár egytizedével is csökkenhet, a háztartás pedig akár évente 300kg CO2-t is megtakaríthat. Egy érdekes takarékossági tipp, ha hőtükröket helyezünk a radiátorok mögé, ezzel ugyanis akár 5-10%-kal is csökkenhet a gázszámlánk.

Egyszerű, sokszor ismételt, de még mindig nem mindenki által betartott szabály, hogy célszerű a villanyt azonnal lekapcsolni -azokban a szobákban, ahonnan távozunk. Így az izzók élettartama hosszabb lesz, és ezt a pénztárcánk is meghálálja. Megéri energiatakarékos égőket használni, már egy ilyen izzó is akár 400 kg CO2 kibocsátás csökkenést eredményezhet élettartama alatt. Elektromos készülékeinket ne hagyjuk készenléti funkcióban! A televízió például stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40%-át. A mosó- és mosogatógépeket töltsük meg teljesen és csak ekkor indítsuk el! Ne állítsuk túl hidegre hűtőnk és fagyasztónk hőmérsékletét! A hűtőnek 2-5 ºC, míg a fagyasztónak -15 ºC az ideális. Erre tényleg érdemes odafigyelni, a háztartásokban ugyanis a legnagyobb fogyasztók a fűtő- és fagyasztógépek, ezt követik a mosógépek, majd az irodatechnikai gépek, a sort pedig a világítás és egyéb kisebb elektronikus berendezések zárják. Kevesen tudják, hogy átlagosan összes energiafogyasztásunk 31%-át fordítjuk a gépkocsira. Sokat takaríthatunk meg, illetve a környezetet is kíméljük, ha gyalogolunk, kerékpározunk vagy használjuk a tömegközlekedést!

Komoly civilizációs probléma napjainkban a túlfogyasztás, ami szintén növeli az egyén ökológiai lábnyomát. Tanácsos törekedni arra, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek csomagolása újrahasznosítható, illetve olyan kozmetikumokat használni, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Ezek a termékek lemosás után a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást. Vásárlásaink során ne kérjünk műanyag vagy papírzacskót sem, ezzel is kíméljük a környezetet. A túlfogyasztást megakadályozhatjuk azzal is, ha szezonális terméket választunk, melyet a közelben termeltek. Legjobb a piacon, a termelőktől vásárolni.

Tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást is. 1kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól. A baromfihús esetében ez a szám 3900 liter. Természetvédelmi szempontból a helyi tenyésztésű, minél természetesebb körülmények között nevelkedett állatok fogyasztása a legelőnyösebb, ilyen például az őshonos szürkemarha.

Fontos, hogy az egyén szintjén egyre többen cselekedjünk, de elengedhetetlen az is, hogy a nagyvállalatok felismerjék szerepüket és felelősségüket, és folyamatos fejlesztésekkel csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat. A WWF Föld Órája akció főtámogatói is komoly energiát fektetnek működésük során abba, hogy egyre kevesebb terhet jelentsenek bolygónknak.

A Coca-Cola Magyarország például gépjárművei üzemanyag-fogyasztását vezetéstechnikai tréningekkel (pl. Safe&Eco-Drive tanfolyam) szorítja vissza. Zalaszentgróti palackozójában vízi hőszivattyú biztosítja a fűtést, a használati és technológiai célú melegvizet, ill. a kompresszorok és fröccsöntő gépek hűtését. A halogénezett hűtőközegek teljes körű megszüntetése, lecserélése az épületkarbantartás és a hidegital szerviz területén folyamatosan zajlik, összhangban az ózonréteg védelemről szóló montreali jegyzőkönyvvel. A boltokba kihelyezett hűtőberendezéseit intelligens energiacsökkentő eszközökkel, LED vilá-gítással látja el a vállalat, régi berendezéseit pedig folyamatosan hatékonyabb, új berendezésekre cseréli le. Irodáit a „Zöld Iroda Program” alapelveit szem előtt tartva alakította át és működteti.

Az Allianz Hungária Zrt. 2010 óta ún. zöld irodaházban működik, a mindennapokban a hulladékot szelektíven gyűjti, valamint napkollektorokkal, az esővíz gyűjtésével és újrahasznosításával, energiatakarékos fényforrásokkal, tisztított vízzel és a felhasznált papírmennyiség alacsony szinten tartásával csökkenti ökológiai lábnyomát. A digitalizáció és a papírmentes működés jegyében az e-termékek és online szolgáltatások bevezetésével az ügyfelek kényelmes, gyors kiszolgálása mellett a papírfelhasználás csökkentése is fontos szempont volt. A munkatársak mindennapi munkáját olyan digitális megoldások segítik, amelyekkel a papírfelhasználás minimálisra szorítható.

A Samsung számára a kiváló minőségű „zöld” termékek előállítása során elsődleges szempont a környezet megóvása, védelme. A vállalat hisz benne, hogy hosszú távon sikerük egyik kulcsa, ha munkájukat a környezettudatosság jegyében végzik, a tervezéstől a gyártási folyamatokon át a mindennapi működésig. Magyarországon fontos lépést tett a vállalat azzal, hogy bevezette a LED fényforrásokat, melyek akár 15 évig is működhetnek meghibásodás nélkül, és 80-85%-kal kevesebb áramot fogyaszthatnak, mint a hagyományos égők, így környezetbarát és takarékos megoldást kínálnak.

Mutass Te is példát, és kezdd el az életmódváltást, hogy csökkentsd ökológiai lábnyomodat!
Kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én, a WWF Föld Órája napján, 20 óra 30 perckor egy órára! Támogasd a WWF tevékenységét, és gyere el a Föld Órája estéjén a Zöld Random Trip Special bulira és lekapcsolásra az A38 Hajóra! Cselekedj és regisztrálj a foldoraja.hu weboldalon!

Forrás:WWF