Mit kell tudni a keresztallergiáról, az orális allergia szindrómáról?

Hazánkban a nyár végén, ?sz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma – els?sorban a légkörben található magas parlagf?-pollen koncentráció miatt. Ilyenkor a hagyományos „szénanáthás” tünetek (pl. orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés) mellett bizonyos ételek elfogyasztása után pár perccel a száj, garatra korlátozódó kellemetlen szubjektív tünetek: pl. ajak- vagy nyelvduzzanat/bizsergés, lágyszájpad- vagy garatviszketés, stb. is felléphetnek. Ezt a tünet-együttest orális allergia szindrómának hívják, melynek hátterében az ún. keresztallergia jelensége áll.

A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján allergiás reakciót kiváltani. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag aktív molekulák szabadulnak fel, ami következményes ajak/nyelv-ödémával, bizserg? érzéssel vagy lágyszájpad viszketéssel stb. járhat. Ezek a tünetek az esetek legtöbbjében kellemetlenek, de általában múló jelleg?ek, önmagukban legtöbbször más bajt nem okoznak. Igen ritkán azonban fulladásérzés, légzési nehézség vagy – szerencsére az esetek elenyész?en kicsi részében – súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) is felléphet.

A tünetek kezelésben els?dleges az allergiát kiváltó élelmiszer fogyasztásának kerülése, f?leg a pollenszezonban.(A tünetek ugyanis összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval is, szezonon kívül általában ritkábban és enyhébb formában jelentkezhetnek). Különösen fontos az allergiás panaszt okozó élelmiszer kerülése akkor, amikor az súlyosabb allergiás tünetet (nehézlégzés, esetleg anafilaxia) okozott el?z?leg.

Valamennyit segíthet a sütés-f?zés is, mert sok kereszt-reakciót adó molekulát képes a h?hatás elbontani. Javasolják pl. a kérdéses élelmiszer rövid, mikrohullámú süt?ben való kezelését is étkezés el?tt. Mindez nem érvényes a dió-mogyorófélékre, mert a pirított magvak általában megtartják allergizáló hatásukat a sütés-pirítás ellenére is.

A pollenszezonban folyamatosan szedett allergia ellenes gyógyszerek (f?ként az ún. antihisztaminok, melyek manapság recept nélkül is kaphatók) kivédhetik, vagy jelent?sen enyhíthetik a keresztallergia okozta tüneteket is. Hosszabb távú megel?zésre próbálkozni lehet a pollenallergiát megszüntet? immunterápiával is. Azokban az igen-igen ritka esetekben, amikor a keresztallergia miatt súlyos, életet veszélyeztet? anafilaxia lép fel, a betegeket a kórházi kezelést követ?en feltétlenül el kell látni az életment? adrenalin-tartalmú ön-injektorral, a darázsméreg-allergiásokhoz hasonlóan. Ehhez a keresztallergiában jártas allergológai szakrendeléseken adnak segítséget.

Bizonyos pollenek esetében jól meghatározható azon élelmiszerek (els?sorban gyümölcsfélék, zöldségek) köre, amelyek az adott pollenre allergiásoknál ilyen tüneteket kiválthatnak. Például a nyár végén hazánkban igen gyakori parlagf?-allergiásoknál az ?szibarack, dinnyefélék, uborka, cukkíni, egyes olajos magvak.

Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia esetén is csupán egy vagy néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló panaszt. Panaszmentes esetben tehát fölösleges diétázni. Természetesen a panaszt kiváltó élelmiszert célszer? kihagyni az étrendb?l és allergológiai szakrendelést fölkeresni.

Példák gyakoribb, ismert keresztallergiákra (a teljesség igénye nélkül):

parlagf?:  ?szibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök,uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag

fekete üröm:   sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes f?szerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)

nyírfa:   alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye,meggy, ?szibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

éger:   alma, körte, cseresznye, ?szibarack, mandula, mogyoró, zeller

füvek:  paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója,földimogyoró, szentjánoskenyér, éleszt?, avokádó, édeskömény

házipor-atka:  rákféleségek

Forrás:  antsz.hu;

Dr. Réthy Lajos Attila f?orvos, vezet? tudományos munkatárs,

Országos Gyermekegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs F?osztály

Kapcsolódó anyagok:

A feketeköménymag az allergia ellensége

Néhány jó tanács allergiásoknak-a gyógyszerész szemével