Néhány jó tanács allergiásoknak-a gyógyszerész szemével

Idén különösen magas a parlagfű pollenkoncentrációja  a kedvezőtlen időjárás miatt . (Na meg amiatt ,mert nem írtja mindenki kellő szorgalommal maga körül a növényt.)Így ebben az évben sokan azok közül is valamilyen gyógyszeres segítségre szorulnak ,akik eddig kisebb vagy nagyobb kellemetlenségekkel de gyógyszer nélkül vészelték át ezeket a heteket.Tipikus tünetek az orrdugulás ,orrfolyás amely miatt csak kapkodjuk a levegőt  ,a vörös begyulladt nyálkahártyájú viszkető szem,ami miatt meg alig látunk.

A megfelelő allergia ellenes szerek sokat segítenek ,szinte teljesen tünetmentessé tudják tenni ezt az időszakot ,de a legtöbb ember még orvoshoz sem fordul ,az allergiavizsgálatig pedig biztosan nem jut el ezekben az időkben.Nekik szól ez a néhány gondolat.

A szokásos ,megfázáskor használt orrcseppek nem megfelelőek az allergiás orrdugulás kezelésére.Ezek helyi érszűkítő hatásúak ,csak korlátozott ideig lehetne használni őket ,ami maximum 5-7 napot jelent.Létjogosultságuk mindössze annyi ideig tartana ameddig az allergia ellenes orrsprayk hatása a rendszeres használat mellett kifejlődik ,és ez kb .az előbb említett 5 nap.Hosszabb alkalmazás során az orr nyálkahártyája kiszárad  sérül ,tartós használatuk pedig esetleg orrvérzést okoz ,illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

A pollenek kimosása az orrból ajánlatos lenne ,ez történhet a különböző tengervizes orrsprayk segítségével ,de egy olcsóbb megoldás ,ha izotóniás sóoldatot kérünk a gyógyszertárban  amelyet esetleg pumpás flakonban is kaphatunk ,és ezzel mossuk le az allergéneket a nyálkahártyáról.

A szem estében is a megfelelő választás az allergia ellenes szemcsepp ,és a polleneket itt is ki lehet mosni az egyébként nedvesítésre használt műkönnyek pár cseppjével.

Aki azonban valamilyen alternatív terápiát választana szívesebben azoknak is van lehetőségük. Az orrcseppek helyett használhat hipertóniás sóoldatból készült sprayt amelyet a kismamák is biztonsággal használhatnak bármilyen orrdugulás szüntetésére. Nem károsítja a nyálkahártyát és nincs hozzászokás .

Alternatív lehetőség a homeopátia is ,amelynek előnye szintén ,hogy korlátozás nélkül ,kisgyermektől az idősekig mindenki használhatja ,mellékhatása pedig  nincs.Mivel ennek a terápiának az alapja a hasonlóság elve , figyelni kell a tünetek pontos leírására. A szénanátha kezelése tüneti szerekkel történik ,viszont a  betegségre való hajlamot lehet csökkenteni alkati szerek használatával, de ez a beteg széleskörű ,és minden körülményre kiterjedő kikérdezését feltételezi ,ebben kérje homeopátiás orvos segítségét.

Néhány általánosan használható alap szer:

HISTAMINUM 15-30CH napi 1-2×5 golyó általánosan csökkenti az allergiás mechanizmusokat a szervezetben

POLLENS 15-30CH napi1-2×5 golyó többféle fű, fa, virág pollenjéből készült , azoknak akik ezekre allergiásak

AMBROSIA 15CH napi1x5 golyó parlagfűre allargiás betegeknél használható akut esetben ,ha tűrhetetlen szemhéj viszketéssel járó szénanáthás tünetei vannak.

EUPHRASIA OFFICINALIS 9CH napi1-2×5 golyó gyakori erős szemviszketés ,irritáló könnyezés ,szemvörösség esetén

CORYZALIA: komplex készítmény ,amely tüsszögés ,bő vizes orrfolyás ,szemviszketés esetén használható,napi 3-6×1 tabletta

A homeopátiás szerek skálája nagyon széles az allergiával kapcsolatban.  Rendelkezésünkre áll orrspray ,és szemcsepp is .Minél pontosabban meg tudjuk határozni tüneteink jellegét ,annál hatásosabb szert tudunk kiválasztani, ebben kérje orvos vagy gyógyszerész segítségét.

És végül ,de nem utolsó sorban gyógynövények amelyek segítségünkre lehetnek.A feketeköménymag olajjal  a már kialakult allergiát is kezelhetjük ,napi 2ml-t kell bevenni belőle ,súlyos esetekben is segít. Külsőleg pedig atópiás ekcéma kezelésére ajánlható. A ligetszépe olaj kevésbé súlyos estekre ,szintén napi 2ml-es adagban

Alternatív terápiák segítségével az allergiás tünetek súlyossága  csökkenthető , de ehhez az allergiás időszak előtt kell “edzeni” szervezetünket. Ez úgy február környékén esedékes .  Két használható ötlet: a téli időszakban fogyasszunk el legalább két üveg fekete köménymag olajat, vagy ,aki parlagfűre allergiás ,az a fent említett Ambrosia nevű homeopátiás gyógyszert szedje csupán heti 1×10 golyó adagolással megelőzésképpen.

A homeopátiás gyógyszerek szedésekor néhány alapvető szabályt be kell tartani. Előtte és utána legalább fél óráig nem szabad enni vagy inni,mert  a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel  ,és lehetőleg tartózkodni kell az erős, aromás illó olajos dolgok használatától pl. rágógumi cukorka ,kávé ,dohányzás.

Jobbulást kívánnék ,de inkább egy kiadós záporra lenne most szükség.

Cs. T.-né dr.

Kapcsolódó anyagok:

A feketeköménymag az allergia ellensége