Mindent másra kéne használni: egy különleges ősi agyag

Ezúttal nem korsó, vagy tál készül az agyagból, hanem hatékony antibiotikum. Mégpedig a kutatók reményei szerint olyan hatékony antibiotikum amely gátat szabhatna korunk rettegett baktériumainak, amelyek már szinte mindenre rezisztensek.

Az agyag amelynek természetes lelőhelye Kanada nyugati partvidékén, Brit-Columbia területén található-ahol a helyi őslakosság már régóta kihasználja gyógyító potenciálját- erős antibakteriális hatást mutat multirezisztens kórokozók ellen a Brit-Kolumbia Egyetem kutatása szerint.

A kutatók javaslata szerint a ritka ásványi agyagot tanulmányozni lehetne az ESKAPE baktérium törzsek által okozott súlyos fertőzések kezelésére.

Az ún. ESKAPE baktériumok – Enterococcus faecium, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, és Enterobacter fajok -okozzák a legtöbb kórházi fertőzést az Egyesült Államokban, és hatékonyan  menekülnek meg az ellenük bevetett antibiotikumok elől.

Az ESKAPE baktériumok által okozott fertőzések gyakorlatilag kezelhetetlenek, és hozzájárulnak a kórházi halálozások emelkedő számához- mondja Julian Davies mikrobiológus  (University of British Columbia) a kutatás társszerzője amelyet az Amerikai Mikrobiológiai Társaság folyóiratában tettek közzé.

Az utóbbi ötven éveben túlzottan használtuk, és visszaéltünk az antibiotikumokkal. Az ősi medicinák, és más természetes ásványi alapú hatóanyagok adhatnak új fegyvert a kezünkbe a multirezisztens kórokozók ellen.

A gyógyító agyag a heiltsuk őslakosság  hagyományos területén található, Vancouvertől 400 km.-re északra egy sekély öt hektáros gránit medencében. A kb. 400 000 tonna agyag az utolsó jégkorszak vége felé alakulhatott ki nagyjából 10 000 évvel ezelőtt.

A helyi őslakosság már évszázadok óta kihasználta az agyag  a terápiás tulajdonságait.  Anekdotikus beszámolók idézik annak hatékonyságát fekélyes vastagbélgyulladás, nyombélfekély, ízületi gyulladás, ideggyulladás, visszérgyulladás, bőrirritáció és  égési sérülések esetén.

A Brit Kolumbia egyetem kutatói egy olyan céggel dolgoznak együtt, amely az agyagot már eddig is felhasználta kozmetikai és gyógyászati termékek gyártására.

Az egyszerűen vízben eloszlatott agyag az  in vitro vizsgálatokban már sikeresen elpusztított az ESKAPE törzsek közé tartozó 16 féle baktériumot. A minták  kórházakból és szennyvíztisztítókból származtak.

Az eddigi humán használat során csak néhány  nem toxikus mellékhatásról számoltak be az agyaggal kapcsolatban. A következő lépés a részletes ásványtani és kémiai analízis, a klinikai értékelés és a toxikológiai vizsgálatok lesznek, amelyeknek végén talán egy új, hatékony természetes gyógyszer lesz a kezünkben.

Forrás: eurekalert .org