Mindent másra kéne használni: A hagyma és a fokhagyma nem csak az embert gyógyítja

…..hanem a környezetét is gyógyítaná, ha ez a technológia teret tudna hódítani. Lássuk!

Az élelmiszeripar hagyma- és fokhagyma hulladékát jól lehet használni arra, hogy eltávolítsuk vele a veszélyes nehézfémeket: az arzént, kadmiumot, vasat, ólmot, higanyt, ónt az anyagokból – írja egy tanulmány az International Journal of Environment and Pollution című környezetvédelmi folyóiratban.

A delhi Indraprastha Egyetem (India) biotechnológusai elmagyarázzák, hogyan lehet a hagymafeldolgozó ipari hulladékot remediációra felhasználni, amikor is eltávolítják a szennyezett anyagból, például az ipari szennyvízből, a nehézfémeket.A kutatócsoport megvizsgálta, hogyan lehet optimalizálni a feltételeket a különböző anyagokban: savasságot illetve lúgosságot, a hatás időtartamát, a hőmérsékletet, a koncentrációt – a biológiai nehézfém-szűrő létrehozásához, ipari méretű tisztítás céljára.

Úgy találták, hogy 50 Celsius fokon a tisztítási folyamat hatékonysága nagy mértékben függ a pH-tól – itt az 5-ös pH volt az optimális.

A legtöbbet az ólomból sikerült kivonni, ami az egyik legnagyobb környezetszennyező.

A hagyma grammonként 10 milligramm fémet vont ki a kísérleti oldatból, amely literenként 5 gramm oldott fémiont tartalmazott. A visszanyerési hatékonyság több, mint 70% volt.

A hagyma-biomassza hatékonyságát nem csak szimulált helyzetben, de reális élethelyzetben, ipari szennyvizeken is bemutatták.

„A technika iparilag alkalmazhatónak és kivitelezhetőnek látszik” – állítják a kutatók. „Megfizethető, környezetbarát és alacsony karbantartási költséget igénylő technológiát nyújt a kis és közepes ipari vállalkozásoknak a fejlődő országokban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/ip-osu121012.php

Forrás: Független.hu