Miért mondják nekünk hogy együnk több zöldséget és gyümölcsöt?

Zöldség és/vagy gyümölcslevek jótékony hatásai

A gyümölcs- és zöldségcsoport pozitív élettani hatásait a benne található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönheti. Egy  japán kutatók által végzett kísérlet célja az volt, hogy az étrend dehidratált gyümölcs- és zöldséglé koncentrátummal történ? kiegészítésének élettani hatását vizsgálja, els?sorban a szervezet véd? hatású folát és antioxidáns, illetve a szívbetegségek kockázatát növel? homocisztein szintjére. A vizsgálatban 60, középkorú, egészséges testtömeg? – egyéb szempontból (nem, dohányzás) vegyesen összeválogatott önkéntes vett részt. A résztvev?k egyik csoportja a kísérlet során vegyes gyümölcs- illetve zöldségkivonatot tartalmazó kapszulát, míg a másik placebót kapott 28 napon keresztül.

A szervezetben bekövetkez? változásokat vér- és vizeletminták analízisével követték nyomon, melyeket a vizsgálat kezdetén, a 14. és a 28. napon vettek a résztvev?kt?l. A minták elemzése során a kutatók a következ? megállapításokat tették:

  • A placebót fogyasztó csoporttal összevetve szignifikáns mértékben megnövekedett a vérsavó véd? hatású antioxidáns koncentrációja a gyümölcskoncentrátumot fogyasztók körében.
  • A béta karotin-szint közel hatszorosára n?tt, a likopin koncentráció 80, míg az alfa-tokoferol (E-vitamin) szint közel 40%- kal emelkedett meg.
  • A vérsavó folát koncentrációja több mint 170%-os növekedést mutatott, ami szoros fordított összefüggésben volt a szívbetegségek kockázatát növel? homocisztein szinttel, mely közel 20%-kal csökkent.
  • Szintén pozitív változást (10-20%-os mérsékl?dést) találtak a szakemberek a krónikus betegségek alapját képez? gyulladás, illetve sejtkárosodás kialakulásáért felel?s, ún. oxidatív stresszt kiváltó tényez?k alakulásában. Ez a pozitív hatás a nagyobb egészségi kockázattal rendelkez? dohányosok esetén is megmutatkozott.

Összefoglalásként elmondható, hogy az értékes antioxidánsokban b?velked? b?séges zöldség(lé) és gyümölcs(lé) fogyasztása hatékony védelmet jelenthet számos krónikus betegség kialakulásával szemben.

Mi történik ha szimplán csak paradicsomlét fogyasztunk? 

A spanyol Murcia Egyetem Táplálkozástudományi tanszékének munkatársai a természetes likopin- és C-vitaminforrásként említhet? paradicsomlé pozitív (a krónikus betegségek többségének kialakulásáért felel?s ún. oxidatív stresszt és gyulladást csökkent?) élettani hatását vizsgálták. A két héten át tartó vizsgálat során a résztvev?k C-vitamin kiegészítéssel, illetve anélkül fogyasztottak paradicsomlevet, ezáltal közel 21 mg likopint, valamint 45,5 illetve 435 mg C-vitamint juttattak szervezetükbe.

A kísérlet során a szakért?k a levett vér és vizeletminták karotinoid és C-vitamintartalmát, a vérzsírok szintjét, antioxidáns kapacitását és számos gyulladási faktor koncentrációját elemezték.

A kísérlet során a következ? eredményeket tapasztalták:

  • A paradicsomlé fogyasztása (függetlenül annak C-vitamintartalmától) szignifikáns mértékben csökkentette a vér koleszterin és gyulladási faktor szintjét. A koleszterinszint mérsékl?dése egyértelm? összefüggést mutatott a likopinbevitellel.
  • A C-vitaminnal dúsított paradicsomital fogyasztása következtében jelent?sen növekedett az antioxidáns kapacitás és megfigyelhet? volt egyes gyulladási markerek koncentrációjának mérsékl?dése is.

A szakemberek véleménye szerint a kísérlet eredménye rámutatott arra a tényre, hogy a paradicsom el?nyös biológiai hatása nem tulajdonítható egyes kiragadott tápanyagok, például a likopin vagy a C-vitamin aktivitásának. Ez a megállapítás alátámasztja a színes, és ezáltal a különféle antioxidáns hatású növényi anyagokban is b?velked? étrend fogyasztásának fontosságát.

Forrás>>>