Mesterséges édesítőszerrel készült az üdítő? Háromszor akkora eséllyel fordulhat elő sztrók, demencia

A Bostoni Egyetem Orvosi Karán hosszú távú, három generációra kiterjed? kutatás* eredményeként megállapították, hogy az üdít?k, gyümölcslevek napi rendszeresség? fogyasztása káros az agyra. A mesterséges édesít?szerrel édesített italok pedig még a cukornál is károsabbak. A kutatók azt is fölfedezték, hogy azok az emberek, akik naponta minimum egyszer ‘diétás’ üdít?t ittak, majdnem háromszor akkora lett a kockázatuk a sztrók és a demencia kialakulására, mint azoknak, akik sohasem fogyasztottak mesterséges édesít?szerrel készült üdít?italt (‘kólát’).

*A Framingham Heart Study 1948-ban indult 5 209 feln?tt személlyel, (framinghami lakosokkal), ma már a résztvev?k harmadik generációját is vizsgálják a kutatók. A projekt a Nemzeti Szív, Tüd? és Vér Intézeté, akik 1971 óta a Bostoni Egyetemmel m?ködnek együtt. A kutatás kezdetén nagyon keveset tudtak a a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés kifejl?désér?l, nem volt megalapozott ismeretük a táplálkozás, a fizikai aktivitás szerepér?l, a Framingham Heart Studynak köszönhetik. https://en.wikipedia.org/wiki/Framingham_Heart_Study

“Bár nem találtunk összefüggést a sztrók vagy a demencia és a cukrozott üdít?k fogyasztása között, az biztos, hogy nem egészséges választás. Azt tanácsoljuk, hogy rendszeres fogyasztásra használják a vizet a cukrozott vagy mesterséges édesít?szerrel készült italok helyett”

– javasolja Matthew Pase, a neurológiai tanszék munkatársa.

„Emellett azt is felfedeztük, hogy azoknak az embereknek, akik napi rendszerességgel isznak diétás üdít?t, csaknem háromszor akkora a kockázatuk a sztrókra és a demenciára. Ebbe beletartozik az ischemiás sztrók, ami az agyi erek vérellátásának akadályoztatása miatt jön létre, illetve az Alzheimer-kór okozta demencia.”

A dolog iróniája, ami eltorzítja az arányokat, hogy a résztvev?k többsége a kaukázusi rasszból került ki, és többen vannak köztük az ‘egészségtudatosak’, akik tudatosan választották a cukros üdít?k helyett a cukormenteset.

Köztudott, hogy a hozzáadott cukor fogyasztása negatív hatással van az egészségre. A diétás üdít?ket ezért gyakran úgy reklámozzák, mint a cukros üdít?k egészséges alternatíváját.

Ugyanakkor: mind a cukorral, mind a mesterséges édesít?szerrel készült üdít?k fogyasztását szív- és anyagcsere kockázati tényez?kkel hozzák összefüggésbe, vagyis megnövelik az agyi érbetegségek és a demencia (elbutulás) kockázatát.

A kutatás keretében nagyjából 4000, harminc év feletti résztvev?t vizsgáltak mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI-vel) és a kognitív képességeket vizsgáló teszttel: mérték az összefüggést az üdít?fogyasztás és az agytérfogat csökkenése, valamint a gondolkodás és a memória között.

Továbbá követték az állapotát 2888 negyvenöt éves és afölötti résztvev?nek – a sztrók kialakulásában, és 1484 hatvan éves és afölötti résztvev?nek a demencia kifejl?désében, 10 éven át.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a fennálló állapotok (kardiovaszkuláris betegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) nem magyarázták teljes egészében azt, amit találtak. Például: azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak diétás üdít?t, gyakrabban lettek cukorbetegek (ami viszont a demencia kockázatukat növeli).

A kutatók azt tanácsolják az embereknek, legyenek óvatosak mind a diétás, mind a cukros üdít?k fogyasztásával.

Ahhoz azonban további kutatások szükségesek, hogy kiderülhessen az ok-okozati összefüggés: ha a kísérleti személyek mesterséges édesít?szert kapnak, az negatív hatást gyakorol az agyukra.

Független.hu