Megtalálták, miért állnak ellen a kemoterápiának egyes tumorok

Kiterjeszthetik a rákellenes szerek használhatóságát, ha sikerül megelőzni a tumorok velük szembeni rezisztenciáját: ehhez találtak új lehetőségeket kutatók – idézte csütörtökön a BBC hírportálja
Egy nemzetközi kutatócsoport a cetuximab elnevezésű rákellenes szert vizsgálta, amely egy, a tumornövekedésben szerepet játszó fehérjét céloz meg.

Mint elmondták, előbb-utóbb minden páciensnél rezisztencia alakul ki a szerrel szemben, azt azonban eddig nem tudták, hogyan alakul ki ez az ellenállás.
A kutatás során kiderült, hogy amikor a rákos sejtek a szer adagolását követően nem találták a szóban forgó fehérjét, egy másik kémiai útvonalat választottak egy másik fehérje részvételével, és folytatták növekedésüket.
A kerülőút megismerése segítheti, hogy olyan – már engedélyezett – szereket is bevessenek a rák ellen, amelyek erre az új fehérjére hatnak, így ismét hatékony lehet a kemoterápia.A tanulmányt részletesen a Science Translational Medicine című szakfolyóirat ismertette.

Mi a Cetuximab?

Cetuximab (forgalomba hozva Erbitux néven) az epidermális növekedési faktor receptornak (EGFR) egy chimerikus monoclonalis antiteste, amit elsősorban vastag és végbél (kolorektális) daganatok (karcinómák) áttétes eseteiben alkalmaznak intravénásan, de jelentős sikerrel használják fej/nyak rák esetében is (ahol a túlélés esélyét hozzávetőlegesen megkétszerezi).

Forrás: MTI, Wikipédia