Megoldást találtak a HIV fertőzés ellen?

Laboratóriumi majmokat akár hetekre is megvéd az AIDS betegség vírusától egy új (GSK744 nevű) készítmény – derült ki  egy ezzel foglalkozó bostoni konferencián. Az eredmény hatására meg fogják kezdeni a készítmény embereken való tesztelését is.

HIVKét különálló víruskutató csoport végezte a vizsgálatokat, amelyekben a majmok havonta kaptak egy injekciót az új gyógyszer első változatából. A befecskendezett anyag hatására teljesen védettek lettek a HIV vírus majmokat érintő változatától.

Ezek az eredmények annyiban jelentenek újdonságot, hogy korábban azok az emberek, akik tarthatnak a vírustól, minden nap újabb adag gyógyszert kellett, hogy juttassanak a szervezetükbe. Noha így is 90 százalékos védettségre tettek szert, de ha egy alkalom kimaradt már tartani lehetett a fertőzéstől. Hosszú távon sokkal célravezetőbbnek tűnik, ha csak havonta vagy negyedévente kellene injekciót kapniuk.

Az egyik vizsgálatban hat nőstény majmot vontak be, akik havonta kapták a vírus ellen alkalmazandó készítményből. Eközben kétszer egy héten szimulálták az együttlétet egy fertőzött hímmel. A kezelt nőstények közül egyik sem lett fertőzött.

A másik kutatócsoport ugyanezt a gyógyszert tesztelte15 majmon, de ebben az esetben kitették őket az anális úton való fertőződés kockázatának. Az eredmény azonos lett, azaz semelyik példány nem lett fertőzött.

Az eredmények tükrében azt remélik, hogy még idén, év végéig elkezdődhet a készítmények embereken történő tesztelése is, kezdetben 175 személyen.

Jelenleg a Földön mindegy 35,3 millió HIV fertőzött él, amely Franciaország teljes népességének több mint a fele. Magyarországon, körülbelül 2200 főt tartanak számon. Az új eljárás segítségével rengeteg ember óvható majd meg a vírustól.

Forrás: egeszseg.hu