Megfázásos időszakban jó szolgálatot tehet a természetes antibiotikum a propolisz.

A méhek a kaptár előállítására speciális anyagot, propoliszt készítenek, amit a kaptár kijárónyílásában felhalmoznak. Ezzel szűkítik a bejáratot, hogy az ellenség nehezebben hatolhasson be. Az ógörög eredetű propolisz szó is erre utal, hiszen azt jelenti, hogy a „város előtt”, vagyis a város  védelme, védelmezője.

A propolisz ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiről – főként a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonatról –, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek a 20 °C-nál melegebb napokon 10 és 12 óra között.
A propoliszt magyarul méhszuroknak nevezik, ami azért beszédes elnevezés, mert a méhek a propoliszt építőanyagként hasznosítják: bevonják vele a kaptár falát, a lépeket, és így konzerválják, erősítik és bélelik ki a méhsejteket. A propolisz egyben fertőtlenítő- és tartósítószer is, aminek köszönhetően a méhkaptárban ritkák a járványok annak ellenére, hogy nincs a világon még egy ilyen nagy állattenyészet, ahol ennyien élnek együtt. A propolisz legfontosabb és egyben a legnagyobb mennyiségben tartalmazott alkotórésze a flavonoidok. További fontos hatóanyagai a kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású, egyfajta „természetes antibiotikum”.

A propoliszt történetileg először a görög orvosok alkalmazták az ókorban a tályogok gyógyítására. Arisztotelész a „fák könnyének” nevezte, és szintén használta a gyógyászatban. Az asszírok sebgyógyításra és tumorok kezelésére, míg az egyiptomiak a mumifikáláshoz használták. Manap­ság propoliszt tesznek a rágógumiba, kozmetikumokba, krémekbe, de használják üdítőkben, ételekben egyaránt. Népgyógyászati alkalmazása szerint általános jó hatással van minden szervrendszerre, sejtre. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra. Erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van. Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító hatással bír, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő hatása van. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenállóképességét fokozza.

A propolisz igen ígéretesnek tűnik a fogászatban a lyukas fogak kezelésére, mint természetes bevonószer és a fogzománc erősítője. Korábban klinikai vizsgálatok történtek az 1 és 2-es herpes simplex virus ellen és parazitás infekciókban, azonban további jól megtervezett vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a propolisz milyen állapotokban hatékony.

Sikeresen használható egyszerű vírusfertőzésen alapuló hurut vagy megfázás talaján kialakuló további fertőzéseket megakadályozására. A propolisz alkalmazása kedvező lehet az enyhe égési sérülések kezelésére.
A propoliszt tartalmazó szájvíz csökkenti a fogkőképződést, a szájban tenyésző baktériumok számát és a periodontitist. Gyö­kérműtétek kapcsán elősegíti a gyógyulást. Egyes vizsgálatok szerint a propolisz csökkenti a fogfájást, főleg gél formájában. A propolisz alkoholos kivonata gátolta a száj-candidiasist és egyéb gombafertőzéseket.

Alkalmazásának határt szab, hogy a propolisz igen erős allergén és szenzitizáló ágens, ezért nagyon óvatosan kell alkalmazni allergiás egyéneken! Nem toxikus, de néha bőirritációt, bőrviszketést, érgyulladást leírtak.

Forrás:mdanderson.org