Szilícium a szépség sója

A szilícium úgy ismert mint a szépség sója, de más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.Erősödik általa a kötőszövet és a csont, a bőr, a haj és a köröm.A szilicíum jótékony hatása fontos szerepet játszik az atheroszklerózis ,az álmatlanság,  a bőrbetegségek és a tuberkulózis megelőzésében.

A földkéregnek körülbelül negyedrésze szilíciumból áll, úgyhogy ebből az elemből körülbelül ugyanannyi van a földön, mint az oxigén kivételével az összes többiből együttvéve. A szilícium azonban a vele kémiailag rokon széntől eltérően soha sem fordul elő szabad állapotban, hanem csak vegyületei alakjában, melyek igen változatos összetételűek, és többnyire igen bonyolult szerkezetűek. Egyszerű vegyületei közül rendkívül elterjedt a szilíciumdioxid (kovasavanhidrid, kvarc) egyrészt mint homok, másrészt mint a gránitnak s számos más kőzetnek az alkotórésze. A szilíciumdioxidból, ill. a kovasavakból (H4SiO4, H2SiO3) származtatható le a többi szilikátok legnagyobb része is. Alig van a természetben olyan kőzet, mely kisebb-nagyobb mennyiségben ne tartalmazna kovasavat. Az ásványországnak a szilícium ugyanolyan fontos és jellegzetes eleme, mint az élőlények világának a szén.

Létfontosságú nyomelem  amely szükséges az erős csontokhoz,a rugalmas ízületekhez és a bőr ragyogásához.Az emberi testben nagyobbrészt kovasavként fordul elő. Hiányában nem hasznosodik megfelelően a D-vitamin, a kalcium és a glucosamin.

Hiánytünetek

A szilícium hiánytünetei elég nyilvánvalóak hiszen a kötőszövetben mindenhol jelen van .A csont nem megfelelő,  csökkent fejlődése mellett a porcok és ízületek degenerációja figyelhető meg,a haj elvékonyodik ,a körmök törékenyek, az arcon ráncok képződnek és az öregedés jelei jobban látszanak rajta.Idősebb korban a szervezet szilícium szintje csökken és a fenti hatások egyre jobban megfigyelhetőek.

A szilícium pótlás előnyei

Kozmetikai előnyei :csökkenti a hajhullást, erősebbé teszi a hajszálakat a körmöket, visszaállítja a bőr természetes fényét, segít akné estén. A kötőszövet az idő előrehaladtával egyre kevésbé tudja megtartani a nedvességet ha segítség nélkül marad. A kollagén, az elasztin, és a mukopoliszaccharidok amelyek a nedvesség megkötésében fontos szerepet játszanak nagy mennyiségű szilíciumot tartalmaznak.Ezeknek az anyagoknak fontos szerepe van az ízületek rugalmasságának fenntartásában is.

Állatkísérletekben szilícium adásakor csökkent a vér alumínium szintje ,és növekedett az alumínium kiválasztása a szervezetből. Csökkenti  tehát az alumínium mérgező hatását.A szervezet magas alumínium tartalmát összefüggésbe lehet hozni az Altzheimer-kórral is.

Szilícium fontos szerepet játszik az érrendszer egészségének fenntartásában.Kifejezetten magas koleszterin diétán tartott állatok közül abban a csoportban amelyben szilícium kiegészítést kaptak az állatok csak 23,7%-nak volt artériás károsodása, míg a kontroll csoportban 77,4%-nak. Tehát mondhatjuk azt a  szilícium segítséget nyújt az artériák és vénák rugalmasságának megtartásában.

Szilícium adása fiatal korban segíti az erős csontozat kialakulását, idősebb korban csökkenti az oszteoporózist és növeli a gyógyulást töréseknél. Segíti a sebek és égési sérülések gyorsabb regenerálódását, az egészséges bőrszövet kialakulását ,amely így védekezni tud a fertőzésekkel szemben.

Egyes tanulmányok szerint a szilícium kulcsszerepet játszik olyan betegségek kezelésében mint a tuberkulózis.

Szilíciumot megfelelő mennyiségben növényi rostban gazdag  táplálkozással tudunk bevinni a szervezetbe.Magas szilícium tartalmú élelmiszerek:az alma, finomítatlan gabonafélék, nyers káposzta, földi mogyoró, sárgarépa, hagyma, zab, mandula, narancs, uborka, tök, méz,sör. Ajánlott mennyisége napi:20-50mg. A gyógynövények közül a legnagyobb szilícium tartalma a zsurlónak van. A zsurló használata ősi időkre nyúlik vissza . A görögök sebgyógyításra, vizelethajtásra, vérzéscsillapításra használták.Az észak -amerikai bennszülött népek vese-és hólyagmegbetegedések kezelésére  használták.  Természetesen hazánkban is jelen van gyógynövényként.

Mezei zsurló az ősi gyógyító

Forrás:www.organicfacts.net,www.silicea.com