Megfázás vagy influenza? Hogyan éljük túl!

flu2Mindkettő sűrűn előforduló betegség télen hasonló tünetekkel  és gyakran összekeverjük őket. De van egy hatalmas különbség a kettő között: a megfázás bár kellemetlen de veszélytelen, míg az influenza ölni képes. Az influenzában nagy gondot kell fordítani a szövődmények elkerülésére példa erre a szívizom visszafordíthatatlan károsodása.

Kis segítség a kétfajta betegség megkülönböztetéséhez hozzá téve azonban hogy a tünetek azért személyenként változhatnak és sok átfedés is lehetséges közöttük. Példa erre a köhögés amely egyaránt kísérheti az egyszerű megfázást, az influenzát a tüdőgyulladást  és a hörghurutot is.

Megfázás

Influenza

Oka

A megfázások több mint 50%-áért kb. 100 féle rhinovírus felelős, a többit ötféle más vírus okozza

 Az influenza vírusok három nagy törzse ,az A , a B,és a C. Előbbi kettő okozza a Földet körbejáró járványokat , nagyon változékonyak és minden évben egy kicsit mások,A C típusú vírus csak enyhe légúti megbetegedéseket okoz

Láz

Felnőtteknél ritkán ,és ha ez előfordul általában nem magasabb38,5C-nál

Magas láz ,amely eléri a 39-40 celsius fokot ,két három napig tart ,hidegrázás kísérheti .Legmagasabb gyermekeknél ,legkevésbé jelentős időseknél.

Tüsszögés ,orrdugulás

Rengeteg

Egyes esetekben

Torokfájás

Általában ezzel kezdődik ,vagy kíséri

Egyes esetekben

Köhögés

Egyes esetekben

A száraz köhögés megszokott

Izzadás

Szokatlan

A lázhoz kapcsolódva előfordul

Izomfájdalmak

Szokatlan

Az a bizonyos mintha keresztül ment volna rajtam a villamos érzés

Fáradtság

Enyhe

Az akut fázisban úgy érezheti ,hogy egész nap aludni szeretne. A fáradtság érzése eltart a betegség végéig ,3-4 hétig is.

Fejfájás

Néha

Gyakran súlyos

Szövődmények

Ritkán vezet súlyos másodlagos fertőzésekhez felnőtteknél,de súlyosbíthatja a meglévő krónikus bronchitiszt. Csecsemőknél a megfázás következménye lehet tüdőgyulladás vagy krup

Az influenza gyakran vezet súlyos másodlagos fertőzésekhez pl.tüdőgyulladás vagy hörghurut, különösen magas kockázatú csoportoknál ,idősek ,krónikus betegek, gyermekek ,immunbetegségben szenvedők

Kialakulása

Lassan, esetleg több nap alatt

A tünetek hirtelen alakulnak ki ,néha órára pontosan meg lehet határozni a tünetek kezdetét

Időtartam

A megfázás általában 4-10nap alatt teljesen lezajlik.

A láz ,a fejfájás ,és izomfájdalom kb. 7 nap alatt elmúlik ,de a köhögés ,és a fáradtság 2-3 hétig is eltarthat.

Fertőzőképesség

Az első tünetek megjelenése előtt már 2-3 nappal fertőz és ez tart az egész betegség alatt,cseppfertőzéssel terjed

Azonnal fertőzővé válik a beteg ,és ez tart az utolsó tünetekig

Mivel mindkét betegség vírusos eredetű antibiotikumok szedése csak felülfertőződés estén indokolt. Van azonban számos házi szer amivel gyorsíthatjuk a betegség lefolyását.

Első és az egyik legfontosabb:maradjunk ágyban pár napig evvel adjuk meg a szervezetnek a lehetőséget hogy csak a betegség elleni harccal foglalkozzon.Nos ezt szinte SENKI nem szokta betartani, szépen továbbfertőzve ezzel az egész környezetét. Néhány nappal ezelőtt egy kutatás is olvasható volt, miszerint a megfázás és influenza tüneteit enyhítő italporok és gyógyszerek szedése csak súlyosbítja a helyzetet. Ennek oka, hogy a tüneteket elnyomva az ember jobban érzi magát, emiatt sem marad otthon, VISZONT A TÜNETEKKEL EGYÜTT A FERTŐZŐKÉPESSÉG NEM CSÖKKEN.

Szedjünk naponta 1000-2000mg C-vitamint ,vagy fogyasszunk C-vitaminban gazdag gyümölcsöket ,zöldségeket. Plusz:  a cink ismert vírusellenes szer.

A lázat, fejfájást, orrdugulást kezeljük a megfelelő gyógyszerrel-orrcsepp ,lázcsillapító.A láz azonban a szervezet egyik védekező mechanizmusa is egyben ezért elég ha 38 celsius fok alá csökkentjük a hőmérsékletet. Egy kiadós influenza esetén az első napokban ez is csak nehezen sikerül.Kiegészítésként a hideg vizes borogatás javasolt a mellkason ,vagy a csuklókon és a bokán. Ne feledjük a lázas betegnek sok folyadékra van szüksége.

Itt van  a természet kifogyhatatlan tárháza. A növényekből kivont illó olajok jó szolgálatot tesznek meghülésnél. Antiszeptikus, hurutoldó tulajdonságukat számos formában kihasználhatjuk. Legegyszerűbb párologtatással a helyiségek légterének fertőtlenítése.Ehhez felhasználhatjuk a citromolajat ,eukaliptuszolajat, teafa, levendula, fenyő, borsmenta olajat. Mellbalzsamot készíthetünk belőlük zsíros krémbe  vagy olajba keverve pár cseppet . Ezt aztán a hátra illetve a mellkasra kenve egy jó meleg törülközővel befedjük  a testrészt . Az illó olajok a bőrön keresztül felszívódva hurutoldó köptető hatásúak, a párájuk csökkenti az orrdugulást. A jól ismert inhalálást már nem is kell említenem.Köptető, hurutoldó hatású illó olajok:fahéjolaj ,ánizsolaj ,borókaolaj ,erdei fenyő olaj,eukaliptuszolaj ,édesköményolaj, kakukkfűolaj.

Egy természetes antibiotikum a grapefruitmagolaj.10 cseppet langyos vízbe téve öblögetésre lehet használni,megelőzésre napi 5 cseppet meginni ,vagy ha már betegek vagyunk napi 3×10-15 csepp szedésével segíthet a betegség leküzdésében.A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grépfrútmagkivonat elpusztítani.A hatásért a flavonoidok, és glikozidok felelõsek, melyek meggátolják, hogy a kórokozók a saját anyagcseréjük számára fontos aminosavakat felvegyék. Ezenkívül a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sejtfalából elvonnak egyes  anyagokat, s emiatt a sejtek teljesen szétesnek, a kórokozók „elvéreznek”.Citrusallergiások nem szedhetik.(Megjegyzés:a grapefruitmag kivonat hatásait vizsgálták ugyan de általában csak in vitro, tehát nem élő környezetben. Sajnos az igazság kedvéért azt is hozzá kell tegyem néhány esetben az antimikrobiális hatást inkább a termékben levő és a kivonás során belekerülő egyéb kémiai anyagoknak, oldószereknek  tulajdonították. Abszolút bizonyíték még nincs  a szájon át szedett grapefruitmag csepp hatásosságára, de laborkörülmények között tényleg vannak bizonyítékok erős antimikrobiális tulajdonságára. )

Torokfájás estén természetes fertőtlenítőszer a zsályatea, vagy a forró, sós vizes öblögetés.Fontos hogy a levegőt párásítsuk. Ez jót tesz az amúgy is gyulladt ,érzékeny nyálkahártyának,és a párologtatóba illó olajat is tehetünk.

A gyógyteák is jó szolgálatot tesznek:a borsmenta mentoltartalma tisztítja a légutakat ,a bodza oldja a hurutos köhögést a gyömbértea kellemesen melegít és hatásos torokgyulladás ellen.Még felsorolni is nehéz a sokféle lehetőséget.De azért néhány tipp:hársfa tea,borostyán ,lándzsás útifű,mályva ,tüdőfű, édesgyökér,kakukkfű.Ezek közül néhányat csepp vagy szirup formában is meg lehet találni a gyógynövény boltokban.

És akkor még nem is említettem bátrabb betegeknek a mézes fokhagymát. Pár gerezd fokhagyma áttörve meg egy teáskanál méz-természetes antibiotikum bomba.

A házi szerek, gyógyteák sokszor segítenek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a betegségek rosszabbra is fordulhatnak. Különösen igaz ez ,gyermekeknél ,időseknél ,krónikus betegeknél ,immunbetegségben szenvedőknél.