Még egyszer a grapefruitléről

A grépfrút kicsavart leve sokak által kedvelt, jóízű, C-vitaminban gazdag, egészséges ital. Azt azonban kevesen tudják – jóllehet az interneten jó néhány utalás van rá –, hogy bajt okozhat, ha bizonyos gyógyszereket kell szedniük a betegeknek. De arra is vannak adatok, hogy bizonyos gyógyszerek esetében jótét hatása van ennek a gyümölcslének.

Előnytelen kölcsönhatások

A kanadai D. G. Bailey és munkatársai figyeltek fel arra, hogy a grépfrútlé fokozza a kalciumantagonista felodipin hatását (1). Erre az etil-alkohol és e gyógyszer kölcsönhatásának vizsgálata során jöttek rá, ugyanis azt is megnézték, hogy miképp viselkedik a felodipin grépfrútlével kevert tömény szeszes ital jelenlétében (merthogy sokan ezzel a gyümölcslével teszik kellemesebbé az alkoholos ital ízét). Kiderült, hogy a grépfrútos alkohollal beszedett felodipin jóval nagyobb koncentrációban jelent meg a vérben, mint amikor vízzel jutott e gyógyszer a tápcsatornába. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy a grépfrútlé hatására gátlódik annak a bélnyálkahártya-sejtekben is előforduló enzimnek (ennek CYP3A4 a jele) az aktivitása, amely a felodipin oxidatív átalakítását végzi. Az enzimaktivitás azért gyengül, mert a grépfútlében olyan természetes anyag is van, amelyet a CYP3A4-et a származékává alakít át, s minthogy az az enzimhez kötődik, hatástalanítja azt. A vizsgálatok azt mutatják, hogy nem csak a felodipin, hanem a nifedipin, nikardipin, nimodipin, nizoldipin, nitrendipin és verapamil szedése sem fér össze a grépfútlével, amelynek az enzimgátló hatása fél-egy napig is érvényesül. Ugyanakkor az amlodipin hatását nem befolyásolja ez a gyümölcslé (2).

Számos egyéb gyógyszerrel kapcsolatban is ellenőrizték, hogy van-e kölcsönhatása a grépfrútlével. A szívritmuszavar kezelésére szolgáló amiodaron és kinidin, a maláriaellenes halofantrin, a nem nyugtató hatású antihisztaminok közé tartozó asztemizol és terfenadin, valamint a gyomor-bélrendszeri görcsoldó ciszaprid túladagolása torsades de pointes elnevezésű kamrai tachikardiát (szapora szívverést) idézhet elő, amely súlyos esetben szívleállásra vezethet. Kimutatták, hogy ennek nagyobb a valószínűsége, ha a gyógyszert szedő ember grépfrútlét is iszik.

A vér koleszterinszintjét csökkentő gyógyszerek (sztatinok) közül azok – atorvasztatin, lovasztatin és szimvasztatin – nem társíthatók grépfrútlével, amelyeknek az átalakítását a CYP3A4 enzim végzi (3). Minthogy a pravasztatin anyagcseréjében nincs érdemi szerepe ennek az enzimnek (4), a grépfrútlével nem lép kölcsönhatásba, miként a fluvasztatin sem, ugyanis ezt a hatóanyagot főleg a CYP2C9 enzim munkálja meg, amelyet nem gátol a grépfrútlé egyetlen anyaga sem.(Tehát a grapefruitlével nem lép kölcsönhatásba :pravasztatin, fluvasztatin )

A hímvessző merevedési (erekciós) zavarát a barlangos testbeli simaizom nitrogén-oxid általi ellazításának, következésképp a vér beáramlásának elősegítésével átmenetileg megszüntető szildenafilnek (Viagrának) ugyan nincs számottevő általános értágító hatása, a kutatók még sem ajánlják, hogy a gyógyszert szedő férfiak grépfrútlevet igyanak.

Az említetteken kívül egyebek között a bélférgesség elleni albendazol és prazikvantel, a baktériumellenes eritromicin, a gyulladáscsökkentő metil-prednizolon, a méhösszehúzó ergotamin, a vércukorszint-csökkentő repaglinid, a fogyasztószerként használt szibutramin, valamint a központi idegrendszerre ható buszpiron, karbamazepin, diazepam, midazolam, szkopolamin, szertralin és triazolam is rajta van ama szerek listáján, amelyekkel együtt nem tanácsos grépfrútlevet inni.

Előnyös kölcsönhatások

Elsőként a cikloszporint említjük meg, amely a szervátültetés után elnyomja az átültetett szervvel szemben támadó védekezési (kilökődési) reakciót, vagyis immunszuppresszív hatású. A kezelés során fontos követelmény, hogy e hatóanyag vérben mérhető koncentrációja a védőhatás szempontjából megfelelő legyen. Minthogy a cikloszporin drága gyógyszer, a nagy költségek miatt előnyös volna, ha az adagját csökkenteni lehetne. Nos, tekintettel arra, hogy a grépfrútlé – a CYP3A4 enzim gátlása révén – növeli a cikloszporin vérben mérhető töménységét, több vizsgálat szerint megfelelő volna erre a célra (5), de minthogy nehéz beállítani és nyomon kö- vetni a gyógyszer és a grépfrútlé biztonságos együttes adását, az orvosok nem ajánlják a terápiás alkalmazását.

A malária elleni, több gyógyszerrel szemben ellenálló parazitát pusztító, gyorsan ható és kevés mellékhatást okozó artemeter kiváló készítmény, de egymagában elég hamar elveszti hatékonyságát, ezért rendszerint valamilyen más szerrel (például lumefantrinnal) társítják. Előnyösnek találták azonban azt is, ha grépfrútlével együtt adják, mert ezáltal hosszabb ideig lehet vele a betegeket kezelni (6).

A proteázgátlók retrovírus (amilyen az AIDS vírusa, a HIV is) elleni szerek. Minthogy a szakvinavirnak akkor sincs mellékhatása, ha elég nagy töménységben fordul elő a vérben, nincs akadálya annak, hogy az átalakítását végző CYP3A4 enzimet gátló szerrel társítsák. Erre a célra a grépfrútlé is megfelelő lenne (7), mégsem használják, mert a szakvinavirral együtt sokkal kevésbé hatásos, mint amikor ritonavirt társítanak hatásfokozó szerül.

Irodalom

1. Bailey, D. G., Malcolm, J. et al.: Grapefruit juice–drug interaction. Br. J. Clin. Pharmacol., 46, 101–110, 1998.

2. Vincent, J., Harris, S. I. et al.: Lack of effect of grapefruit juice on the pharmacokinetics and pharmacodynamics of amlodipine. Br. J. Clin. Pharmacol., 50, 455–463, 2000.

3. Kantola, T., Kivisto, K. T. et al.: Grapefruit juice greatly increases serum concentrations of lovastatin and lovastatin acid. Clin. Pharmacol. Ther., 63, 397–402, 1998.

4. Lilja, J. J., Kivisto, K. T. et al.: Grapefruit juice increases serum concentrations of atorvastatin and has no effect on pravastatin. Clin. Pharmacol. Ther., 66, 118–127, 1999.

5. Ducharme, M. P., Provenzano, R. et al.: Trough concentration of cyclosporine following administration with grapefruit juice. Br. J. Clin. Pharmacol., 36, 457–459, 1993.

6. Agtmael, M. A. von, Gupta, V. et al.: The effect of grapefruit juice on the time-dependent decline of artemether plasma levels in healthy subjects. Clin. Pharmacol. Ther., 66, 408–414, 1999. 7. Kupferschmidt, H. H. T., Fattinger, K. E. et al.: Grapefruit juice enhances the bioavailability of the HIV protease inhibitor saquinavir in man. Br. J. Clin. Pharmacol., 45, 355–359, 1998.

Dr. Pécsi Tibor

mdosz.hu