Egyéb elnevezései: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sásihagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma,
Az amarilliszfélék családjába tartozó, enyhén savas talajú nedves, árnyas erd?kben, f?ként gyertyános, tölgyes, bükkös erd?k aljnövényzetében tömegesen jelenlév?, egész Európában megtalálható, ével? növény. Magyarországon nagy kiterjedés? él?helyei a Zselicben és a Mecsekben találhatóak. Fehér, megnyúlt buzogány alakú 45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyel?, a végén kihegyesed?, 15–25 cm magasra emelked? t?levelet hoz. A küls? levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákjukat fordítják a nap felé. Virágrügyeit két hártyaszer?, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszöglet? t?kocsányon, tömött erny?kben nyílnak. Háromrekesz? toktermése van.
Hatóanyag: fructo-oligoszaccharidok, allicin, ajoene, y -glutamil peptidek, adenozin,
Alkalmazás:
bels?leg:
– húgyúti fert?zésekre,
– vesegyulladásra,
– hasmenésre,
– magas vérnyomásra (alkoholos kivonatként),
– fejfájásra, szédülésre (alkoholos kivonatként),
– étvágytalanságra,
– epehajtásra,
– hasi görcsökre,
– immuner?sítésre,
küls?leg:
– reumára (bedörzsöl?szerként)
Teájának elkészítése és adagolása: 2 ev?kanál szárított levelet 2 dl vízzel leforrázzuk, 5 percig állni hagyjuk, majd sz?rjük és ízesítés nélkül fogyasztjuk. Fogyasztása naponta kétszer javasolt.
Alkoholos kivonatának elkészítése és adagolása: 30 g gyógynövényt 100 ml 70v/v % alkohollal vonunk ki, másnap sz?rjük, felöntjük 70v/v % alkohollal 100 ml-re. A tinktúrából naponta háromszor 10 cseppet kell 1 dl vízbe csepegtetni.