Küzdelem a téli fertőzésekkel

Tudjuk, mekkora h?stett egy egyszer? megfázás nélkül megúszni a telet. Mindamellett, a kutatások kezdik azt jelezni, hogy az egészséges táplálkozás segíthet meger?síteni az immunrendszert, és a legjobb esélyt adja testünknek a megh?léssel való harcban.

A mai napig, az orvosától, vagy gyógyszerészét?l elérhet?, speciálisan csak a megh?lés elleni kezelések olyan tünetek kezelésére lettek kialakítva, mint torokfájás, a csöpög? vagy eldugult orr, a köhögés, a tüsszögés és az álmatlanság. Nagyon kevés tanács van a táplálkozással kapcsolatban, annál az egyszer? oknál fogva, hogy kevés, kutatáson alapuló bizonyíték van, ami azt sugallja, hogy amit megeszünk, annak jelent?s hatása lenne, ha már egyszer megfert?z?dtünk a vírussal.

Egy lehetséges kivétel ez alól a szabály alól a C-vitamin bevitel emelése. Bár még nem meggy?z?ek, vannak arra utaló jelek, hogy jó hatású lehet ebb?l a tápanyagból a megfázás tüneteinek megjelenésekor nagy mennyiséget adni az embereknek. Azt találták, hogy néhány ember számára napi 500-1000 mg C-vitamin bevétele, segíthet csökkenteni a megh?lés súlyosságát és esetleg a tartamát is. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a hatások annak köszönhet?ek, hogy a vérben lév? C-vitamin emeli az interferon szintet, így segíti megvédeni a sejteket a vírusok támadásától.

A C-vitamin bevitel olyan ételekkel és italokkal növelhet?, mint a citrusgyümölcsök és présleveik, a kiwi, az édesburgonya, paprikafélék, fekete ribiszke, zöld leveles zöldségek és egzotikus gyümölcsök, mint a guajáva, vagy bizonyos C-vitaminnal dúsított élelmiszerek. C-vitaminos étrendkiegészít?k is indokoltak lehetnek.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a megel?zés hatékonyabb lehet a kezelésnél. Mikor krónikus ellátású id?s emberek 20mg cinket, 100 µg szelént, 15 mg E-vitamint és 6 mg ?-karotint tartalmazó multi-mikronutriens kiegészítést kaptak, a tudósok azt találták, hogy kevesebb légúti fert?zést kaptak. Lehetséges, hogy az ezen vitaminok és ásványi anyagok megfelel? és rendszeres adagjával kiegészített diéták segíthetnek az egész népességet megvédeni.

Nemcsak a vitaminok és az ásványi anyagok lehetnek fontosak a fert?zés elleni harcban. A gyógynövényes gyógyítók régóta pártolják a fokhagyma jótékony vírusellenes hatásait, melyek természetes összetev?inek köszönhet?k. Az Echinaceaból (bíbor kasvirág /kúpvirág) készített kivonatok cseppek, vagy kapszulák formájában szintén vírusellenes hatásaik miatt megbecsültek.

Épp, mint ahogy bizonyos tápanyagok, úgy t?nik, segítenek meger?síteni az immunrendszert, addig a stressz úgy látszik, elfogyaszt néhány vitamint és ásványi anyagot. A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó egészségesen változatos táplálkozás, kiegyensúlyozott testedzéssel és pihenéssel-alvással kombinálva úgy látszik, kezdetnek jó stratégia a közönséges megfázás ellen vívott téli harcban.

eufic.org