Kozmetikai olajok:az avokádó olaj

Az avokádó (Persea americana), vagy más néven avokádó- körte, esetleg aligátorkörte a babérfélék családjába tartozó, húsz méter magas örökzöld fa termése, amelynek tömege akár az egy kilogrammot is elérheti.Az alakja a fajtától függ?en kerekded, ovális vagy körte formájú. A héja lehet fényes, sima vagy er?sen ráncolt, színe a zöld különböz? árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Az avokádó közepén tojás vagy gömb alakú k?mag található, amely a vajszer? állagú, világoszöld, illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. Az egyik legismertebb változata a majdnem fekete héjú, rücskös, enyhén diós íz? Hass-avokádó. A zöld héjú avokádók között a legnépszer?bb a könnyen hámozható, krémes gyümölcshúsú Fuerte.

?shazája Közép-Amerika. Mexikóban évezredek óta fogyasztják, s régóta afrodiziákumként tisztelik, ami a gyümölcs küllemének köszönhet?.(Azték nyelven neve ahuácatl ami lefordítva herét jelent.) Annak ellenére hogy a barlangrajzok alapján már Kr. el?tt 10 000 évvel ismerték és használták, a világ más részein csupán 500 éve terjedt el.  Nagy népszer?ségnek örvend egyedi megjelenése, íze és az egészségre gyakorolt hatása miatt, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megel?zésében. Csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkent? hatású, kit?n? antioxidáns, s védelmet nyújthat bizonyos daganatos betegségekkel szemben.

A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma a fajtától függ?en 120–170 kcal. A gyümölcs 10–16 gramm zsírt, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét szolgáltat a szervezet számára. Élelmirost-tartalma nagy, 6-7 gramm. Vitaminok közül számottev? a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin-, valamint a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelend? a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (0,110 gramm ómega-3 és 1,689 gramm ómega-6) található, és a legfontosabb: az avokádó egyedülálló gy?jteménye szerves vegyületeknek, mint a fitoszterolok, karotinoidok, flavonoidok.

Hogy készül az olaj

Az avokádó legalább 10 hónapig érlel?dik a fán. Az érési id? alatt a gyümölcs olajtartalm  egyre n?. Ha azonban  nem takarítják be , vagy a szél nem veri le a fákról akkor a virágzástól számítva akár 18 hónapot is a fán tölthet. Felmerülhet a kérdés :mikor érett az avokádó? Vagy inkább mikor a legalkalmasabb arra, hogy kinyerjék bel?le a sokoldalúan használható olajat. A megfigyelések szerint akkor érett ha szárazanyag tartalma eléri  a 24%-ot. Az érés alatt a szövetek lágyulnak és könnyebb az értékes olaj kivonása . Az érett gyümölcsb?l eltávolítják a magot és a b?rt, ezt követ?en a húst pasztává ?rlik, majd 40-60 percen át 45-50 fokra melegítik. Ez a h?mérséklet segíti az olaj kiszabadulását a sejtekb?l de még  nem befolyásolja a hatóanyagokat. Centrifugálással elválasztják a pépet és a folyékony fázist, majd egy másik eljárással az extra sz?z avokádó olajat a vízt?l. Ha kozmetikai célra használják akkor még finomítják, fehérítik és szagtalanítják.

A Hass-avokádóból készült olaj jellegzetes vajas-gombás íz?, magas egyszeresen telítetlen zsírsavakban, magas a füstpontja (250 C), smaragdzöld szín? ami a benne található klorofillnek és karotinoidoknak köszönhet?.Zsírsav-profilja nagyon hasonlít az olíva olajéhoz  (ahogy a kivonás módja is szinte azonos) abban hogy igen sok benne az olajsav. Egy tipikus avokádó olaj 76%-át teszi ki az olajsav és a palmitolsav együtt,  12% a többszörösen telített zsírsav (linolsav és linolénsav),és a másik 12% sztearnisav és palmitinsav együtt. Kiváló hatóanyagai a (béta-gamma-delta-)tokoferolok, és a karotinoidok, köztük a legjelent?sebb karotinoiddal a luteinnal.A hidegen sajtolt avokádó olaj nagy mennyiség? fitoszterolt is tartalmaz (legnagyobb mennyiségben szitoszterolt). Ezek az összetev?k az egyik legegészségesebb olajjá teszik ha az étkezést nézzük.

És a kozmetikai oldal

  • Csökkenti az öregedés jeleit:csökkenti a ráncokat, finom vonalakat és  foltokat, és az öregedés egyéb jeleit. Egészséges ragyogást köcsönöz a b?rnek puhán és hidratáltan tartja
  • Világosítja a b?r tónusát: száraz és fakó b?r esetén kiváló választás
  • Puhává varázsolja a hajat és megel?zi a hajhullást
  • A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a b?rben található koleszterinhez. Ennek köszönhet?en az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás b?rt.
  • Ezen kívül el?segíti a b?r sejtjeinek megújulását, gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos b?r esetén, és hegek kezelésére.
  • Masszázsolaj és natúr kozmetikumok készítéséhez is ajánlott.
  • Önmagában vagy ún. bázisolajok (pl. mandula, földimogyoró, sz?l?mag) hatásainak kiegészítésére zsíros olaj keverék készítésénél alkalmazható. Hagyományos b?r- és testápoló készítményekhez jellemz?en 3-10%-os mennyiségben adagolják.
  • Az avokádó olaj el?segíti a sebgyógyulást és a b?rön lev? égési sérülések regenerációját. Gyulladáscsökkent? hatása segít enyhíteni és gyógyítani pelenkakiütést.

Néhány tipp

  • az avokádó olajat  közvetlenül fel lehet kenni az arcra (arctisztítás után)
  • Bármilyen arcpakoláshoz hozzáadható 10-15 csepp
  • Bármilyen krémhez hozzáadható ugyanannyi
  • hajmosás el?tt a fejb?rbe masszírozható és fél óráig a hajon hagyható
  • egy tojásból, két ev?kanál túróból és egy ev?kanál avokádó olajból hajpakolás készíthet? száraz töredezett hajra