Kozmetikai olajok:az avokádó olaj

Az avokádó (Persea americana), vagy más néven avokádó- körte, esetleg aligátorkörte a babérfélék családjába tartozó, húsz méter magas örökzöld fa termése, amelynek tömege akár az egy kilogrammot is elérheti.Az alakja a fajtától függően kerekded, ovális vagy körte formájú. A héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Az avokádó közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, amely a vajszerű állagú, világoszöld, illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. Az egyik legismertebb változata a majdnem fekete héjú, rücskös, enyhén diós ízű Hass-avokádó. A zöld héjú avokádók között a legnépszerűbb a könnyen hámozható, krémes gyümölcshúsú Fuerte.

Őshazája Közép-Amerika. Mexikóban évezredek óta fogyasztják, s régóta afrodiziákumként tisztelik, ami a gyümölcs küllemének köszönhető.(Azték nyelven neve ahuácatl ami lefordítva herét jelent.) Annak ellenére hogy a barlangrajzok alapján már Kr. előtt 10 000 évvel ismerték és használták, a világ más részein csupán 500 éve terjedt el.  Nagy népszerűségnek örvend egyedi megjelenése, íze és az egészségre gyakorolt hatása miatt, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatású, kitűnő antioxidáns, s védelmet nyújthat bizonyos daganatos betegségekkel szemben.

A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 120–170 kcal. A gyümölcs 10–16 gramm zsírt, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét szolgáltat a szervezet számára. Élelmirost-tartalma nagy, 6-7 gramm. Vitaminok közül számottevő a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin-, valamint a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (0,110 gramm ómega-3 és 1,689 gramm ómega-6) található, és a legfontosabb: az avokádó egyedülálló gyűjteménye szerves vegyületeknek, mint a fitoszterolok, karotinoidok, flavonoidok.

Hogy készül az olaj

Az avokádó legalább 10 hónapig érlelődik a fán. Az érési idő alatt a gyümölcs olajtartalm  egyre nő. Ha azonban  nem takarítják be , vagy a szél nem veri le a fákról akkor a virágzástól számítva akár 18 hónapot is a fán tölthet. Felmerülhet a kérdés :mikor érett az avokádó? Vagy inkább mikor a legalkalmasabb arra, hogy kinyerjék belőle a sokoldalúan használható olajat. A megfigyelések szerint akkor érett ha szárazanyag tartalma eléri  a 24%-ot. Az érés alatt a szövetek lágyulnak és könnyebb az értékes olaj kivonása . Az érett gyümölcsből eltávolítják a magot és a bőrt, ezt követően a húst pasztává őrlik, majd 40-60 percen át 45-50 fokra melegítik. Ez a hőmérséklet segíti az olaj kiszabadulását a sejtekből de még  nem befolyásolja a hatóanyagokat. Centrifugálással elválasztják a pépet és a folyékony fázist, majd egy másik eljárással az extra szűz avokádó olajat a víztől. Ha kozmetikai célra használják akkor még finomítják, fehérítik és szagtalanítják.

A Hass-avokádóból készült olaj jellegzetes vajas-gombás ízű, magas egyszeresen telítetlen zsírsavakban, magas a füstpontja (250 C), smaragdzöld színű ami a benne található klorofillnek és karotinoidoknak köszönhető.Zsírsav-profilja nagyon hasonlít az olíva olajéhoz  (ahogy a kivonás módja is szinte azonos) abban hogy igen sok benne az olajsav. Egy tipikus avokádó olaj 76%-át teszi ki az olajsav és a palmitolsav együtt,  12% a többszörösen telített zsírsav (linolsav és linolénsav),és a másik 12% sztearnisav és palmitinsav együtt. Kiváló hatóanyagai a (béta-gamma-delta-)tokoferolok, és a karotinoidok, köztük a legjelentősebb karotinoiddal a luteinnal.A hidegen sajtolt avokádó olaj nagy mennyiségű fitoszterolt is tartalmaz (legnagyobb mennyiségben szitoszterolt). Ezek az összetevők az egyik legegészségesebb olajjá teszik ha az étkezést nézzük.

És a kozmetikai oldal

  • Csökkenti az öregedés jeleit:csökkenti a ráncokat, finom vonalakat és  foltokat, és az öregedés egyéb jeleit. Egészséges ragyogást köcsönöz a bőrnek puhán és hidratáltan tartja
  • Világosítja a bőr tónusát: száraz és fakó bőr esetén kiváló választás
  • Puhává varázsolja a hajat és megelőzi a hajhullást
  • A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. Ennek köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt.
  • Ezen kívül elősegíti a bőr sejtjeinek megújulását, gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, és hegek kezelésére.
  • Masszázsolaj és natúr kozmetikumok készítéséhez is ajánlott.
  • Önmagában vagy ún. bázisolajok (pl. mandula, földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére zsíros olaj keverék készítésénél alkalmazható. Hagyományos bőr- és testápoló készítményekhez jellemzően 3-10%-os mennyiségben adagolják.
  • Az avokádó olaj elősegíti a sebgyógyulást és a bőrön levő égési sérülések regenerációját. Gyulladáscsökkentő hatása segít enyhíteni és gyógyítani pelenkakiütést.

Néhány tipp

  • az avokádó olajat  közvetlenül fel lehet kenni az arcra (arctisztítás után)
  • Bármilyen arcpakoláshoz hozzáadható 10-15 csepp
  • Bármilyen krémhez hozzáadható ugyanannyi
  • hajmosás előtt a fejbőrbe masszírozható és fél óráig a hajon hagyható
  • egy tojásból, két evőkanál túróból és egy evőkanál avokádó olajból hajpakolás készíthető száraz töredezett hajra