Korrumpálódott az egészségügyi ellátó rendszer-mondják Amerikáról…..

A Darthmouth Intézet, amelynek az egészségpolitika és a klinikai gyakorlat kutatása a napi feladata, megállapította, hogy korrumpálódott az orvosi kutatás. A gyógyszereket értékelő hatékonysági kutatásokat a gyógyszeripar támogatja, ezért ‘a pénz diktálja a tevékenységet’.

kutatasA gyógyszeripar számos módon befolyásolja az orvosi kutatásokat: a szelektív jelentésekkel (csak azt publikálják a kutatások közül, ami beleillik a gyógyszerről kialakított képbe), az orvosok célirányos oktatásával, a receptfelírás premizálásával – ami meghatározza az orvoslás gyakorlatát. Ezen felül a gyógyszeripar dollármilliárdokat költ közvetlenül a fogyasztóknak szánt hirdetésekre, új betegségeket kreál a betegségi szintek leszállításával.

Megerősödött a publikációk iránti kétely, mert azok a kísérletek, amelyek nem demonstrálják a hatást az adott  gyógyszernél, kiadatlanok maradnak, míg azok, amelyeknek eredménye megfelelő, gyorsan megjelennek.

“Nem tudható, mikor alapul az egészségügyi ellátó döntése bizonyítékokon – evidencián – vagy mikor van a páciens is bevonva a döntési  folyamatba” – írja Glyn Elwyn és Elliott Fisher, a szerzők. “Az egyik legfejlettebb egészségügyi ellátó rendszerben, az Egyesült Államokban a fogyasztói igényeket manipulálják, felhajtva az árakat, pazarolva és kárt okozva.”

Az evidenciák  egy része hozzáférhetetlenné válik, és ami van, olyan módon van közzétéve, hogy nehéz megérteni belőle a kedvező hatásokat és a károsakat.

“A páciensek legnagyobb aggodalmait gyakran nem is vizsgálják, csak azt kutatják, ami növeli a piaci részesedést.”

A kutatások tervezését és lebonyolítását illetően tudnak javaslatot adni a szerzők, de a fogyasztói kereslet manipulálására nem tudnak jobbat, mint figyelmeztetni: a nagyközönségnek és a médiának szkeptikusabbnak kell lennie a gyógyszeripar híreszteléseivel szemben.

“Vannak megoldások, de nehéz lesz megvalósítani azokat, hacsak fel nem ismerjük széles körben, hogy az egészségügyben kevesebb a bizalom az ellátást nyújtó szakemberek és a betegek között. Inkább profit-hajtotta szolgáltatóiparnak látszik, ahol az üzleti érdekek felülírják az értékeket.”

Forrás: http://tdi.dartmouth.edu/press/press-releases/corruption-of-the-health-care-delivery-system

Forrás: fuggetlen.hu