Melyik az a gyógynövény, aminek a nevével biztos mindenki találkozik élete során…feltéve ha nem a világ egy nagyon eldugott helyén mindentől elzárva él. Azt nem mondom, hogy azonosítani is tudja, vagy egyáltalán eszébe jut hogy gyógynövényről van szó, de nagy valószínűséggel azt a nevet hogy Coca-cola szinte mindenki ismeri. Az név egyik része a kóladiót rejti, amelyet őshazájában Afrikában gyógynövényként is használnak.
A kóladióféléket széles körben használták Afrikában már az európai utazók megérkezése előtt. Első említése Leo Africanus nevéhez fűződik, aki a XVI. század közepe táján goro néven, mint egy keserű diót említi. A növény első leírását Edouardo Lopez portugál utazó készítette 1593-ban. A kereskedelem révén a XIX. század közepén megérkezik az Újvilágba is, ahonnan elindul világhódító utjára, legalábbis a felhasználásával készített ital. Pedig John S. Pemberton gyógyszerész csupán egy fejfájásra, és a másnaposság tüneteire hatékony keveréket akart készíteni amikor összekeverte a koka cserje és a kóladió kivonatát cukorral, szénsavas vízzel és kis ételfestékkel. Ekkor 1886-ot írunk.
A modern botanika szerint a Sterculiaceae (Mályvafélék) családjába tartózó Sterculioideae alcsalád 125 fajt számlál, amelyek közül csupán kettőnek van jelentősége az etnobotanikai használat, a kereskedelem vagy a farmakológiai kutatások szempontjából:
Cola acuminata és Cola nitida.
Az érdeklődésre számot tartó kóladió fajok őshazája Nyugat-Afrika, Togó, Sierra Leone és Angola területe. A megnövekedett kereslet miatt azonban már termesztik Közép-Afrika más trópusi területein, és Dél-Amerikában.
Forró trópusi alföldeken fodul elő elsősorban, ahol az esős évszak legalább 8 hónapig tart és a hömérséklet 23 és 28 celsius fok között van. Forró, párás légkört igényel, amelyet jól meghatározott száraz évszak követ. A növény képes 3 vagy több hónapot is elviselni csapadék nélkül.
A fa habitusú növény kb. 25 méter magas, ovális örökzöld levéllel, csillag alakú virágokkal, amelyek fehérek, sárgák vagy pirosas színűek. Maguk a diók is lehetnek piros, rózsaszínű, vagy fehér árnyalatúak. A friss dió aromája kesernyés fanyar, szárítás után enyhébb, kevésbé aromás, szerencsendióra emlékeztető illattal.
Misztikus szimbólum
Nyugat -Afrikában szinte minden társadalmi rituálé nélkülözhetetlen eszköze. Vallási szertartások, vendég érkezése, esküvő, névadás, temetés és emlékezés nem folyhat kóladió nélkül. A rituálé során összetörik a diókat majd imát mondanak amelyben kérik az ősöket hogy vegyenek részt a kóladió elfogyasztásában, védjék és irányítsák a közösséget. Az imádság után elfogyasztják a diót, és kezdődhet az ünnepség. A friss kóladió rágása még ma is “társadalmi kenőanyag”, erős kultúrális jelentőséggel bír sok bennszülött nyugat-afrikai számára, pláne az iszlám közösséghez tartozóknak akiknek tilos az alkoholfogyasztás.
Mit tartalmaz ez a dió, ami miatt évszázadokon keresztül megmaradt a kóladiórágás szokása.

Ha az általunk ismert almához viszonyítjuk az almában 0,1-2,0 g / 100 g, a friss kóladióban:4,0 g / 100 g polifenolos vegyület van. Az előbbi összehansolítást a két leggyakrabban használ faj vonatkozásában is elvégezhetjük, és a végeredmény azt mutatja, hogy a C. nitida sokkal több fenolos vegyületet tartalmaz, sőt minél színesebb a magja annál többet. A mag színe attól is függ melyik alfajok porozzák be egymást, ezért a szín még ugyanannak a fának az esetében is évről évre változhat.
Felhasználása a hagyományos medicinában
-keserű íze miatt ételek fogyasztása előtt mint emésztést elősegítőt alkalmazzák
-magas koffein és teobromin tartalma miatt erős stimuláns, kellő mennyiséggel még eufórikus hatás is elérhető
-fokozza az éberséget, és a fizikai energiát, növeli a hangulatot
-elnyomja az éhségérzetet
-növeli a testhőmérsékletet és a vérnyomást, elősegíti a légzést
-erős diuretikum
-a népi medicinában olyan állapotok kezelésére használják mint a fogfájás, hasmenés, kimerültség, fejfájás, az éhség elnyomása, malária, émelygés, mérgezések, aszthma és köhögés
Mit mutatnak a célzott farmakológiaia vizsgálatok
- A kóladió kivonat hatékony lehet egyes daganatos betegségek esetében, különösen mell és prosztata daganatok. Többféle mechanizmust sikerült feltárni, de ezek a vizsgálatok in vitro körülmények között folytak, ezért pusztán kiindulásai lehetnek új vegyületek keresésének.
- A Cola acuminata magok kivonatai erős antibiotikus aktivitást mutattak; Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus,Escherichia coli, Klebsiella pneumonae, Pseudomonas aeruginosa és Candida albicans esetén. Az eredmények jól hasonlítottak két jól ismert hatóanyag a gentamicin és nystatin hatásához. Ezek az eredmények alátámasztják az etnobotanikai alkalmazást néhány olyan betegség esetén mint a malária, láz, sárgaság, gonorrhoea és a hugyúti fertőzések.
Végül napjaink kérdése:van-e valami igazán különleges fogyasztó hatóanyag a kóladióban
Természetesen nincs. Ennek a bizonyítására a legjobb az a vizsgálat, amelyben egerek súlycsökkenését vizsgálták különféle étrendeken. Vagyis a rágcsálóeledelhez vagy kóladiót vagy koffeint adtak pluszban. Mindkét esetben súlycsökkenést találtak. Igaz konkrétan leírva nincs, de feltételezhető, hogy a súlycsökkenés a kóladió magas koffeintartalmának köszönhető.
Szemezgetve a kóladió kapszulákat ajánló oldalakon feltűnik egy utalás, egy a hatékonyságot alátámasztó vizsgálatra. Ezt emberen végezték és egy gyártó szponzorálta saját terméke hatásának bizonyítására. A kóladióval összefüggésben azonban kirívó szépséghibája, hogy a kóladió kivonat egy erős központi idegrendszeri hatással bíró növénnyel –Ephedra Sinica- és fűzfakéreggel volt kombinálva. A koffein-efedrin kombó valóban elég hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, megelőzi a fáratdságot, de korántsem biztonságos. Hatástani szempontból pedig az eredmény semmiképpen sem tulajdonítható önmagában a kóladiónak.
A kóladió tehát maradjon meg annak ami, tehát az afrikai őslakosság hagyományos szerének amelynek segítségével átvészelték az élelemben szegényebb időszakot, a vadászat fáradalmait, és közelebb kerültek a szellemvilághoz.
Aki pedig a koffein segítségével akarja napi edzéseit hatékonyabbá tenni ajánlom a következő cikket, a koffein ilyen irányú hatása ugyanis már nem újdonság számunkra.