Kóladió-az új fogyasztó csodaszer?

SONY DSC

Melyik az a gyógynövény, aminek a nevével biztos mindenki találkozik élete során…feltéve ha nem a világ egy nagyon eldugott helyén mindentől elzárva él. Azt nem mondom, hogy azonosítani is tudja, vagy egyáltalán eszébe jut hogy gyógynövényről van szó, de nagy valószínűséggel azt a nevet  hogy Coca-cola szinte mindenki ismeri. Az név egyik része a kóladiót rejti, amelyet őshazájában Afrikában gyógynövényként is használnak.

A kóladióféléket széles körben használták Afrikában  már az európai utazók megérkezése előtt. Első említése Leo Africanus nevéhez fűződik, aki a XVI. század közepe táján goro néven, mint egy keserű diót említi. A növény első leírását Edouardo Lopez portugál utazó készítette 1593-ban.  A kereskedelem révén a XIX. század közepén megérkezik az Újvilágba is, ahonnan elindul világhódító utjára, legalábbis a felhasználásával készített ital. Pedig John S. Pemberton gyógyszerész csupán egy fejfájásra, és a másnaposság tüneteire hatékony keveréket akart készíteni amikor összekeverte a koka cserje és a kóladió kivonatát cukorral, szénsavas vízzel és kis ételfestékkel. Ekkor 1886-ot írunk.
A modern botanika szerint a  Sterculiaceae (Mályvafélék) családjába tartózó  Sterculioideae alcsalád  125 fajt számlál, amelyek közül csupán kettőnek van jelentősége az etnobotanikai használat,  a kereskedelem vagy a farmakológiai kutatások szempontjából:
Cola acuminata és Cola nitida.
Az érdeklődésre számot tartó kóladió fajok őshazája Nyugat-Afrika, Togó, Sierra Leone és Angola területe. A megnövekedett kereslet miatt azonban már termesztik  Közép-Afrika más trópusi területein, és Dél-Amerikában.
Forró trópusi alföldeken fodul elő elsősorban, ahol az esős évszak legalább 8 hónapig tart és a hömérséklet 23 és 28 celsius fok között van. Forró,  párás légkört igényel, amelyet jól meghatározott száraz évszak követ. A növény képes 3 vagy több hónapot is elviselni csapadék nélkül.
A fa habitusú növény kb. 25 méter magas, ovális örökzöld levéllel, csillag alakú virágokkal, amelyek fehérek, sárgák vagy pirosas színűek. Maguk a diók is lehetnek piros,  rózsaszínű, vagy fehér árnyalatúak. A friss dió aromája kesernyés fanyar, szárítás után enyhébb, kevésbé aromás, szerencsendióra emlékeztető illattal.
Misztikus szimbólum
Nyugat -Afrikában szinte minden társadalmi rituálé nélkülözhetetlen eszköze. Vallási szertartások, vendég érkezése, esküvő, névadás, temetés és emlékezés nem folyhat kóladió nélkül. A rituálé során összetörik a diókat majd imát mondanak amelyben kérik az ősöket hogy vegyenek részt a kóladió elfogyasztásában, védjék és irányítsák a közösséget. Az imádság után elfogyasztják a diót, és kezdődhet az ünnepség.  A friss kóladió rágása még ma is “társadalmi kenőanyag”, erős kultúrális jelentőséggel bír sok bennszülött nyugat-afrikai számára, pláne az iszlám közösséghez tartozóknak akiknek tilos az alkoholfogyasztás.
Mit tartalmaz ez a dió, ami miatt évszázadokon keresztül megmaradt a kóladiórágás szokása.
A kola magja 13,5% vizet, 9,5% nyersfehérjét, 1,4% zsírt, 45% cukrot és keményítőt, 7,0% cellulózt, 3,8% tannint tartalmaz.Ha  más stimuláns hatású növényekkel hasonlítjuk össze akkor  sokkal több benne a koffein, mint a kávéban, jelentős mennyiségű teobromin van benne, amihez nagy cukortartalom és kis zsírmennyiség társul. Ránézésre is úgy néz ki az összetétele mint egy energia italé. Nagy mennyiségben tartalmaz egy  színanyagot (betain),  egy  különleges formáju tannint, és több benne a polifenol vegyület, mint sok más gyümölcsben.
Ha az általunk ismert almához viszonyítjuk  az almában 0,1-2,0 g / 100 g, a friss kóladióban:4,0 g / 100 g polifenolos vegyület van. Az előbbi összehansolítást a két leggyakrabban használ faj vonatkozásában is elvégezhetjük, és a végeredmény azt mutatja, hogy a C. nitida sokkal több fenolos vegyületet tartalmaz, sőt minél színesebb a magja annál többet. A mag színe attól is függ melyik alfajok porozzák be egymást, ezért a szín még ugyanannak a fának az esetében is évről évre változhat.
Felhasználása a hagyományos medicinában
-keserű íze miatt ételek fogyasztása előtt mint emésztést elősegítőt alkalmazzák
-magas koffein és teobromin tartalma miatt erős stimuláns, kellő mennyiséggel még eufórikus hatás is elérhető
-fokozza az éberséget, és a fizikai energiát, növeli a hangulatot
-elnyomja az éhségérzetet
-növeli a testhőmérsékletet és a vérnyomást, elősegíti a légzést
-erős diuretikum
-a népi medicinában olyan állapotok kezelésére használják mint a fogfájás,  hasmenés,  kimerültség,  fejfájás, az éhség elnyomása, malária, émelygés, mérgezések, aszthma és köhögés
Mit mutatnak a célzott farmakológiaia vizsgálatok
  • A kóladió kivonat hatékony lehet egyes daganatos betegségek  esetében, különösen mell és prosztata daganatok. Többféle mechanizmust sikerült feltárni, de ezek a vizsgálatok in vitro körülmények között folytak, ezért pusztán kiindulásai lehetnek új vegyületek keresésének.
  • A Cola acuminata magok kivonatai erős antibiotikus aktivitást mutattak; Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus,Escherichia coli, Klebsiella pneumonae, Pseudomonas aeruginosa és Candida albicans esetén. Az eredmények jól hasonlítottak két jól ismert hatóanyag a gentamicin és nystatin hatásához. Ezek az eredmények alátámasztják az etnobotanikai alkalmazást néhány olyan betegség esetén mint a malária,  láz,  sárgaság, gonorrhoea és  a hugyúti fertőzések.
Végül napjaink kérdése:van-e valami igazán különleges fogyasztó hatóanyag a kóladióban
Természetesen nincs. Ennek a bizonyítására a legjobb az a vizsgálat, amelyben egerek súlycsökkenését vizsgálták különféle étrendeken. Vagyis a rágcsálóeledelhez vagy kóladiót vagy koffeint adtak pluszban. Mindkét esetben súlycsökkenést találtak. Igaz konkrétan leírva nincs, de  feltételezhető, hogy a súlycsökkenés a kóladió magas koffeintartalmának köszönhető.
Szemezgetve a kóladió kapszulákat ajánló oldalakon feltűnik egy utalás, egy  a hatékonyságot alátámasztó vizsgálatra. Ezt emberen végezték és egy gyártó szponzorálta saját terméke hatásának bizonyítására. A kóladióval összefüggésben azonban kirívó szépséghibája, hogy a kóladió kivonat egy erős központi idegrendszeri hatással bíró növénnyel  –Ephedra Sinica-  és fűzfakéreggel volt kombinálva. A koffein-efedrin kombó valóban elég hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, megelőzi a fáratdságot, de korántsem biztonságos. Hatástani szempontból pedig az eredmény semmiképpen sem tulajdonítható önmagában a kóladiónak.
A kóladió tehát maradjon meg annak ami, tehát az afrikai őslakosság hagyományos szerének amelynek segítségével átvészelték az élelemben szegényebb időszakot, a vadászat fáradalmait, és közelebb kerültek a szellemvilághoz.
Aki pedig a koffein segítségével akarja napi edzéseit hatékonyabbá tenni ajánlom a következő cikket, a koffein ilyen irányú hatása ugyanis már nem újdonság számunkra.