Keserű-likőr – ha degeszre etted magad

szirupAz év ezen időszakában gyakrabban előfordul, hogy zsírosabbra, többre sikerül az ebéd vagy a vacsora az ideálisnál. Ilyenkor jól eshet egy kis kupica keserűlikőr, ami olyan gyógynövényekből készült, amik segítik az emésztést és az epe működését.
1,5 l vodka, vagy jellegtelen pálinka (min. alkohol tartalom 40 v/v % ),
20g Angelika gyökér,
20g Cickafarkfű,
20g Ezerjófű,
20g Édeskömény mag,
20g Fehér üröm,
20g Izsópfű,
20g Kereti kakukkfű,
20g Kálmos gyökér,
15g Koriander mag,
15g Aszalt szilva,
15g friss gyömbér szeletekre vágva,
1 db édes narancs héja,
Az összetevőket tegyük egy jól záródó befőttes üvegbe, legalább egy hétig érleljük, hogy kellőképpen kiázzanak a számunkra fontos, nélkülözhetetlen anyagok. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógynövényekre, majd azt is szűrjük bele. Az így kapott kivonathoz készítsünk 15 dkg cukorból, 1 dl vízzel karamellt, és töltsük a likőrbe.  Az ilyenkor tartott kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, de ezt idővel levetkőzi.