Katángkóró (Cichorium intybus)

Egyéb elnevezései: Mezei katáng, Vad cikória,

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, mindenfelé elterjedt ével? növény. Nemesített változatának gyökerét pótkávé készítése céljából termesztik. Gyökere karóalakú, 10-15 cm hosszú, legfeljebb ujjnyi vastag, kívül világos szürkésbarna, belül fehéres szín?, húsos, kés?bb fás állományú, kesernyés íz?. A fiatalabb növény csupán t?leveleket fejleszt, majd kés?bb hajt szárat is. Szára 1 m magasra is megn?, kemény, bordázott, elágazó. T?levelei 20-30 cm hosszúak, lándzsa alakúak, durván, öblösen fogasak. Szárlevelei kisebbek, ül?k, a fels?k lándzsásak, épek. Virágfészkei a szárhajtások fels? részén egyenként vagy csoportosan állnak, pártájuk világoskék.

Hatóanyag: inulin, intibin, cellulóz, gyanta, fruktóz, pentozán, kolin, laktucerol, cikoriin,

Alkalmazás:
bels?leg:
– epehajtásra,
– májméregtelenítésre,
– gyomorgörcsökre,
– étvágytalanságra,
– magas vérnyomásra,

Mellékhatása: Magas kumarin tartalma miatt, tartós alkalmazása nem ajánlott.

Teájának elkészítése és adagolása: Fél ev?kanál gyógynövényt 2dl vízzel 10 percig f?zzük, sz?rjük. Fogyasztása naponta két alkalommal javasolt, a kúra hossza maximum 14 nap lehet.