Karácsony közeledtével: vanília kivonatok akár ajándékba is!

vanilla essential oil

Vanília illó olaj

A vaníliából nagyon nehéz 100%-os tisztaságú esszenciális olajat készíteni. A hagyományos eljárásokkal (vízgőzdesztilláció, sajtolás) nem is lehetséges. Ha valóban 100%-os tiszta vanília olajat szeretnénk ehhez a széndioxidos kivonást lehetne alkalmazni. A vaníliát rozsdamentes fém kamrába helyezzük, széndioxid gázt vezetünk a kamrába, jól lehűtjük és nyomás alá helyezzük. A folyékonnyá váló széndioxid kioldja a vaníliából az anyagokat, majd a nyomás és a hőmérséklet visszaállításával a széndioxid gáz távozik és megkapjuk a tiszta, 100%-os vanília esszenciális olajat. Az egész művelet nagyon költséges ezért nem valószínű hogy ilyen vanília olajjal találkozunk a kínálatban.

Egyéb kivonási módszer  a több lépésben végzett oldószeres extrakció amelyben már számos egyéb vegyi anyag (oldószerek) található és nem igazán felel meg annak a kifejezésnek amelyet alatt mi “tiszta illó olaj ” minőséget értünk. A vanília illó olaj inkább csak egy kereskedelmi kifejezés.

 Ha biztosara akarunk menni inkább készítsünk otthon kivonatot a vanília rudakból.

  1. Vanília tinktúra:50 ml jó minőségű vodka /rum,brandy/ +1 felvágott vanília rúd. A vanília rudat áztassuk az alkoholba sötét hideg helyen hagyjuk állni legalább egy hónapig. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni annál testesebb ízt kapunk.Bourbon  vagy madagaszkári  eredetű vaníliából klasszikus, robosztus ízű kivonatot kapunk amiről azt mondjuk  tipikusan  vanília íze illata van. A  Tahitiből származó vanília finoman gyümölcsös és virágos ízt ad, míg a Mexikói vanília általában  bársonyos, fűszeres.
  2. Ha pedig aromaterápiás vagy kozmetikai célra szeretnénk használni valamilyen jó minőségű nem karakteres illatú olajban áztassuk a feldarabolt vanília rudakat például jojoba, mandula, sárgabarackmag olaj.A hosszabb megoldás: kb. 5dl választott olajhoz 3-5 apróra feldarabolt vanília rudat adunk ( az adag természetesen lehet a töredéke is ) lezárjuk a befőttes üveget és napon érleljük legalább két hónapig. Ez idő alatt többször összerázzuk az üveget, majd leszűrjük és az olajat hideg helyen fénytől védve kb 1 évig eltarthatjuk. A gyorsabb megoldás melegítéssel készül. Ugyanezeket a mennyiségeket vízfürdőre helyezett edényben forró víz fölött melegítjük három órán keresztül és leszűrve kész a kivonat. Az így készült olajat használhatjuk -hígítva- masszázsolajnak arc és bőrápolásra, ajakbalzsamnak, testápolók illatosítására, bőrlágyító rugalmasító hatású. A vanília olaj megnyugtatja az égési sérüléseket, gyógyítja az egyéb bőrsérüléseket, mint  masszázs olaj csökkenti az  izom- vagy ízületi fájdalmakat. Nyugtató, stresszoldó, ellazító hatású, adhatjuk fürdővízhez, de párologtatóba is tehető pár csepp.