Kálmosgyökér ( Acorus Calamus)

Egyéb elnevezései: bécsisás,

A kontyvirágfélék családjába tartozó, mocsarakban, állóvizek partjain, árkokban él?, ével? növény. Gyökértörzse a talajban vízszintesen kúszik, gyakran 1 m –nél is hosszabb, elágazó, 1-2 ujjnyi vastag, lapítottan hengeres, húsos, kívül zöld vagy csontszín?, belül szürkésfehér, jellemz? illatú, aromás íz?. A gyökértörzs fels? oldalán levélripacsok valamint az elhalt levelek rostmaradványai láthatók, az alsó oldalból pedig sok vékony, hosszú járulékos gyökér ered. Szára négyoldalú, 50 cm hosszú, rajta egy levéllel és egyetlen torzsvirággal. A levelek kard alakúak, 50-100 cm hosszúak, ép szél?ek, mindkét lapjukon er?sen kiemelked? borda húzódik végig.

Hatóanyag: illóolaj, nyálka, cseranyag, keményít?, keser? glikozida,

Alkalmazás:
bels?leg:
– étvágyjavításra, (emészt?nedv elválasztást segít?)
– szélgörcsoldásra,
– gyomor és nyombélfekélyre,
– magas gyomorsavra,
– vértisztításra,
– roborálásra (teakeverékben)

küls?leg:
– illóolaja reuma elleni bedörzsöl?

Mellékhatása: a gyökér nyersen hánytató hatású, a növény nagyobb mennyiségben és huzamosabb ideig való fogyasztása nem ajánlott, rákkelt? hatású lehet.

Teájának elkészítése és adagolása: 1 ev?kanál gyógynövényt 3 dl vízben 15 percig f?zzük, sz?rjük. Fogyasztása kúraszer?en, naponta két- három alkalommal javasolt.