Inkább a rossz szokások, mint az életünk?

A szívrohamon átesett pácienseknek a józan ész szerint le kellene mondaniuk a gyorséttermek látogatásáról, ám egy amerikai vizsgálat szerint a betegek több mint a fele hat hónappal az infarktus után hetente legalább egyszer elcsábul az egészségtelen étkekre. A vizsgálat eredményei az American Journal of Cardiology című folyóiratban láttak napvilágot.

John Spertus, a Missouri Egyetem professzora kollégáival 2500 kórházi kezelés alatt álló szívinfarktusos beteget vont be a vizsgálatba. A résztvevők 36 százaléka (884 személy) vallotta be,hogy a szívrohamot megelőző egy hónapban gyakran látogatta a gyorséttermeket. (A gyakoriság fogalma a vizsgálatban a heti legalább egy alkalmat jelentette).Hat hónappal később a résztvevők közül 503 személy továbbra is hetente betért gyorséttermekbe.

“Csökkent a gyorséttermi ételek fogyasztása a kórházi kezelés után az akut miokardiális infarktuson (AMI) átesett betegek esetében. Ugyanakkor bizonyos betegcsoportok, beleértve a fiatalabb pácienseket, a férfiakat, a munkaviszonyban állókat és a kevésbé iskolázottakat, a továbbiakban is legalább egyszer egy héten ellátogattak kedvenc gyorséttermükbe” – hangsúlyozza a professzor.

Az idősebb betegek, valamint azok a páciensek, akik bypass műtéten estek át, az infarktus után hat hónappal inkább kerülték a gyorséttermeket. A vizsgálat résztvevőinek 90 százaléka, mielőtt elhagyta volna a kórházat, dietetikai tanácsadásban részesült. Ám mint Spertus rámutatott, a tanácsadás hatástalannak bizonyulhat sok esetben, hiszen a páciensre egyszerre oly sok információ zúdul, hogy képtelen mindent megérteni és megjegyezni.