Influenzaszezonban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányos gyermekek

(MTI) – Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek, a “napfényvitamin” ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában és a fertőzés ellenanyagának termelésében.

    Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták is, általában könnyebben vészelik át a betegségeket. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, az 1-3 éves korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekeknél a D-vitamin pótlása.
A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus – közölte a klinika kedden az MTI-vel.
  A D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne – idézi a közlemény Szabó András professzornak, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatójának a szavait.
Finn kutatók nagydózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázatának 78 százalékos csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusettsi Általános Kórház vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin-szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét, és a gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát. D-vitamin-hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak. A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében.
Becslések szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin-mennyiség alig 2-4 százalékához jutnak hozzá, pedig télen a D-vitamin másik alapvető forrása, a napfény elégtelen a D-vitamin termeléséhez. Önmagában tehát a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin-szint télen nem biztosítható.
A szakember magas D-vitamin-tartalmú ételek – tengeri halfélék, máj, tojás, gomba – mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztását javasolja.