Immunerősítés hétköznapi módon

A tél felé közeledve ez igazán időszerű téma. Az egész  tudományos alapokon nyugszik, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, a terápia kellemes . Kell ennél több ?

 A Linus Pauling intézet kutatói nagy fába vágták a fejszéjüket. Olyan növényi anyagokat kerestek amelyek növelik az ember saját veleszületett immunrendszerének működését. Az elemzés 446 vegyülettel kezdődött és már az elején kettő kivált a tömegből: a vörös szőlőben található resveratrol és egy másik vegyület  amely az áfonyában található és a neve pterostilbene.
Mindkét vegyület  az úgynevezett stilbenoid vegyületek közé tartozik és erős szinergiát mutatott a D-vitaminnal egy bizonyos dologban.  Így együtt jelentős hatást gyakoroltak  egy gén kifejeződésére Az  ennek eredményeként létrejött fehérjék -(Cathelicidin -related antimicrobial peptides ) a polipeptidek egy családjába tartoznak amelyeket a makrofágok és leukociták  lizoszómáiban találhatunk meg- kritikus szerepet játszanak az emlősök  veleszületett immunrendszerében amellyel az állatok és az ember az invazív fertőzések ellen védekezik és a szervezet első védelmi vonalát alkotja.
A szinergikus hatást  egyelőre laboratóriumi sejtkultúrákon bizonyították. De miért ne lehetne igaz az a megállapítás hogy néhány jól megválasztott élelmiszer erőteljesen javítja az immunrendszer működését. A veleszületett immunválasz pedig igen fontos olyan időkben amikor a bakteriális fertőzések ellen újabb és újabb antibiotikumra van szükség, amelyre egy idő után kialakul a rezisztencia, és ez a versenyfutás egyre csak tart.
Azt már korábban tudták, hogy szoros összefüggés van a szervezet D-vitamin ellátottsága és az immunrendszer erőssége között. A kutatás most azt mutatja bizonyos más vegyületek is szerepet játszhatnak a folyamatban.
A stibenoidokat a növények a saját fertőzés elleni harcukban használják viszont  hatással vannak az ember biológiájára is amikor lehetővé teszik, hogy a D-vitamin hatékonyabban végezhesse a dolgát.
A D-vitaminnak ezekkel a vegyületekkel alkotott keverékének lényegesen több biológiai hatása volt  mint bármelyik vegyületnek szolovagy a D-vitaminnak önmagában.
További  kutatások talán annak a megértéséhez vezethetnek  hogyan lehet pusztán az étrenddel erősíteni az immunrendszert. Az eddig megismert hatás  legegyszerűbb alkalmazási módja pedig a lokális kezelés lehet amellyel a  bőr saját ellenálló képességét lehetne erősíteni fertőzések esetén.
A D-vitamin által regulált  CAMP -gén és más természetes vegyületek összefüggését  az immunrendszer működésével csak két állatcsoporton, az embereken és a nem humán főemlősökön lehet megfigyelni. Ez a biológiai útvonal és a kiváltott  immunválasz lehet annak a kulcsa amiért ez a két faj már évmilliók óta az evolúció túlélői.
Mi az a következtetés ami közeledő influenza szezon fényében a mi számunkra fontos.
Recept az  őszi immunerősítéshez: vörös szőlő és áfonya amíg van, majd vörösbor és áfonya lekvár  D-vitaminnal. A képlet pofon egyszerű! 
Forrás :ScienceDaily