Immunerősítés hétköznapi módon

A tél felé közeledve ez igazán id?szer? téma. Az egész  tudományos alapokon nyugszik, a hozzávalók könnyen beszerezhet?k, a terápia kellemes . Kell ennél több ?

 A Linus Pauling intézet kutatói nagy fába vágták a fejszéjüket. Olyan növényi anyagokat kerestek amelyek növelik az ember saját veleszületett immunrendszerének m?ködését. Az elemzés 446 vegyülettel kezd?dött és már az elején kett? kivált a tömegb?l: a vörös sz?l?ben található resveratrol és egy másik vegyület  amely az áfonyában található és a neve pterostilbene.
Mindkét vegyület  az úgynevezett stilbenoid vegyületek közé tartozik és er?s szinergiát mutatott a D-vitaminnal egy bizonyos dologban.  Így együtt jelent?s hatást gyakoroltak  egy gén kifejez?désére Az  ennek eredményeként létrejött fehérjék -(Cathelicidin -related antimicrobial peptides ) a polipeptidek egy családjába tartoznak amelyeket a makrofágok és leukociták  lizoszómáiban találhatunk meg- kritikus szerepet játszanak az eml?sök  veleszületett immunrendszerében amellyel az állatok és az ember az invazív fert?zések ellen védekezik és a szervezet els? védelmi vonalát alkotja.
A szinergikus hatást  egyel?re laboratóriumi sejtkultúrákon bizonyították. De miért ne lehetne igaz az a megállapítás hogy néhány jól megválasztott élelmiszer er?teljesen javítja az immunrendszer m?ködését. A veleszületett immunválasz pedig igen fontos olyan id?kben amikor a bakteriális fert?zések ellen újabb és újabb antibiotikumra van szükség, amelyre egy id? után kialakul a rezisztencia, és ez a versenyfutás egyre csak tart.
Azt már korábban tudták, hogy szoros összefüggés van a szervezet D-vitamin ellátottsága és az immunrendszer er?ssége között. A kutatás most azt mutatja bizonyos más vegyületek is szerepet játszhatnak a folyamatban.
A stibenoidokat a növények a saját fert?zés elleni harcukban használják viszont  hatással vannak az ember biológiájára is amikor lehet?vé teszik, hogy a D-vitamin hatékonyabban végezhesse a dolgát.
A D-vitaminnak ezekkel a vegyületekkel alkotott keverékének lényegesen több biológiai hatása volt  mint bármelyik vegyületnek szolovagy a D-vitaminnak önmagában.
További  kutatások talán annak a megértéséhez vezethetnek  hogyan lehet pusztán az étrenddel er?síteni az immunrendszert. Az eddig megismert hatás  legegyszer?bb alkalmazási módja pedig a lokális kezelés lehet amellyel a  b?r saját ellenálló képességét lehetne er?síteni fert?zések esetén.
A D-vitamin által regulált  CAMP -gén és más természetes vegyületek összefüggését  az immunrendszer m?ködésével csak két állatcsoporton, az embereken és a nem humán f?eml?sökön lehet megfigyelni. Ez a biológiai útvonal és a kiváltott  immunválasz lehet annak a kulcsa amiért ez a két faj már évmilliók óta az evolúció túlél?i.
Mi az a következtetés ami közeled? influenza szezon fényében a mi számunkra fontos.
Recept az  ?szi immuner?sítéshez: vörös sz?l? és áfonya amíg van, majd vörösbor és áfonya lekvár  D-vitaminnal. A képlet pofon egyszer?! 
Forrás :ScienceDaily