Illatos, gyógyító, finom

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerte és hasznosította az emberiség. Az egyiptomiak a múmiák balzsamozásához, a görögök ütközetek el?tti rituálék során, a rómaiak parfümök készítéséhez használták. Hozzánk a balzsamf?, kakucskaf?, tömjénf?,vadcsombor, démutka, thimián néven is ismertté vált kakukkf? csak a XI.században jutott el, amikor is elvadult, hogy kés?bb újra, termesztett növényként (Thymus vulgaris L.) hódíthasson.

Mezei kakukkf? (Thymus serpyllum L.)

Az árvacsalánvirágúak rendjén belül, az árvacsalánfélék családjának egyik nemzetsége a Thymus, amelybe száznál is több növényfaj tartozik. Mindegyikük gyógyító hatású. A vad kakukkf? fajok Európában általánosan ismertek, de eredetileg a Földközi-tenger vidékér?l származnak. Megtalálhatók Észak-Afrikában és Ázsiában is. A napsütötte, meleg helyeket kedveli, így az alföldekt?l a hegyekig, száraz domboldalakon, réteken, mez?kön, útszéleken, erd?széleken találkozhatunk vele.

Könnyen termeszhet?

A kakukkf? ével? növény, kúszó növényszára van, amely a föld közelében fás, míg fentebb levelekkel és virágokkal borított, rövid és vékony ágacskák n?nek ki bel?le. Ahol túlságosan elszaporodik, ott mocsaras területekre emlékeztet? sz?nyegtakarót hoz létre. Leveleinek formája különböz? lehet, szemben átellenes és rendszerint kocsánytalan. Fejecskékbe rendez?d?, apró rózsaszín vagy lilás,hímn?s virágainak illata rovarokat vonz magához az év meleg napjaiban. A kakukkf? általában május vége felé, majd egész nyáron virágokat bont. Könnyen termeszthet? a kertben, vagy virágcserépben. Még nem védett növény, ám el?fordulása a természetben folyamatosan csökken.

Az illatos gyógyító

A kakukkf?ben található illóolajok mennyisége a tengerszint feletti magasság emelkedésével folyamatosan csökken. A  növény különböz? fajtáiban más és más a gyógyászati szempontból értékes illóolajok összetétele és mennyisége, így a különböz? kakukkfüvek illata is eltér? lehet. Fontos hatóanyagai a flavonoidok(apigenin, luteolin), a cserz?anyagok, a szaponinok, stb. A  növény begy?jtésekor a virág lágyszárú részeit kell leszedni a virágzás kezdetén, napos id?ben, déli órákban. Csokrokba összekötve, felakasztva szárítható, max.40 °C-os környezetben. A  szárított kakukkfüvet légmentes, jólzárható üvegekbe érdemes tenni, majd sötét, száraz helyen célszer? tárolni.A  kakukkf?ben található illóolajok – els?sorban a timol – er?s fert?tlenít? hatásúak, ezért a növényt (pl. az útif?vel társítva) már régóta a fels? légúti gyulladások kezelésére használták. F?leg száraz köhögésben és asztmában segíti a hurut oldását, felköhögését. Enyhíti a simaizomok görcsét, ami nem csak a köhögést, hanem emészt?rendszeri problémákat is segít megoldani, így a gyomorgörcs, bélgörcs, puffadás és kólika, illetve menstruációs fájdalomesetén is jól használható. Általános er?sít? szer. Kakukkfüves fürd?kkel szép eredmény érhet? el mozgásszervi bántalmak enyhítésében. Fert?tlenít? tulajdonságát küls?dleges alkalmazással, gyulladásos b?rbetegségekre, nehezengyógyuló sebekre, horzsolásokra, kiütésekre, pattanásokra, b?rgomba ellen eredményesen használhatjuk.

Kakukkf? a kijózanítóban

A kakukkf? pozitívan hat a stressz által terhelt elmére, el?segíti a min?ségi alvást és a lelki békét. Maria Treben, a neves és elismert gyógynövénygyógyász kakukkf?tea-fürd?ketjavasolt az ideges, feszült gyerekeknek, de feln?tteknek is. Ez utóbbival van összefüggésben a kakukkf? egy speciális felhasználási területe is – azalkoholizmus gyógyításában is kipróbálták jótékony hatásait. A kakukkfüvet els?sorban tea formájában (általában keverékekben) használjuk, de sokan ismerik a kakukkf?szirupot, az olajat és tinktúrát is. Áldásos hatású gyógynövényként létjogosultsága van a gyógynövény alapú krémekben, arclemosókban, parfümökben egyaránt.  Kellemes illatának, ízének köszönhet?en f?szerként is emberemlékezet óta használatos. A mediterránkonyha nélkülözhetetlen f?szere. Zöldf?szerként, de szárított formában is remekül illik húsételekhez, zöldségsalátákba, mártásokba, pácokba, lekvárokba.Végül, de nem utolsó sorban, gyönyör? sziklakerti növényként csodálhatjuk szépségét és illatát.

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK

Szakmailag ellen?rizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász,