Ikerműtő az élődonoros veseátültetések számának növelésére Debrecenben

 Az élődonoros veseátültetések számának növelésére és azok biztonságának fokozására úgynevezett ikerműtőt alakítottak ki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) sebészeti intézetében – közölte az intézet igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Damjanovich László professzor közlése szerint ezzel megteremtették a párhuzamos operáció lehetőségét: amíg az egyik műtőben a donorból kiveszik a vesét, addig az attól egy ajtóval elválasztott másik műtőben előkészítik a beteget a beültetésre, s a kioperált szervet perceken belül megkaphatja a páciens.
Asztalos László egyetemi docens, aki 1991-ben az első úgynevezett kadáver eredetű – agyhalottból kivett – vese átültetését végezte Debrecenben, elmondta: azóta a tanszékükön 798 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteg gondozását végzik.
Az MTI érdeklődésére hozzátette: az első élődonoros veseátültetést 2010 márciusában végezték Debrecenben, eddig összesen három ilyen beavatkozás történt; ezek számát jelentősen növelheti az új ikerműtő átadása, abban áprilisban kezdődik meg a munka.
Az élődonoros veseátültetésnek a műtőkapacitás nem, sokkal inkább a donorok egészségi állapota szab határt – fejtette ki a szakember. Hozzátette: 12 vesebeteget készítettek fel a transzplantációra, s megvizsgálták azok családtagjait, akik felajánlották a szervüket, de egyikük sem alkalmas donornak.
Balla József professzor, a nephrológiai tanszék vezetője és Molnár Csilla, az intenzív terápiás tanszék helyettes vezetője egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy szemléletváltásra van szükség az élődonoros veseátültetésekkel kapcsolatban. A szervek felajánlása ugyanis nem jelent kockázatot a donornak, viszont életesélyt és jelentős életminőség-javulást eredményez a vesére szorulónak – fűzték hozzá.
A debreceni sajtótájékoztatón ott volt egy fiatal testvérpár, két nő, akik közül a kétgyermekes idősebb nővér odaadta az egyik veséjét az egygyermekes húgának. Utóbbit – mint a szavaikból kiderült – nehéz volt meggyőzni a beavatkozásról, de nővére a “sarkára állt”, s ma mindketten egészségesek, és nagyon büszkék egymásra.

Forrás:MTI