Új diagnosztikai eljárás a máj méregtelenítő képességének vizsgálatára

(MTI) – A gyógyszerlebontó képesség meghatározására szolgáló új diagnosztikai rendszerről számoltak be csütörtökön Balatonfüreden.
Az úgynevezett CYP teszt kifejlesztésére kétszázmillió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében a balatonfüredi Toxi-Coop Zrt. – mondta Hirka Gábor, a cég igazgatója sajtótájékoztatón.
A teszt kifejlesztésére összesen háromszázmillió forintot költöttek – tette hozzá, kiemelve, hogy a módszer hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló – mondta
Szólt arról, hogy a diagnosztikai eljárásnak az Országos Egészségügyi Pénztár általi finanszírozása folyamatban van, de addig is elérhető; több magánintézményben hónapokon belül kérhető az eljárás.
A citokróm P450 (CYP) enzimek a máj méregtelenítő enzimrendszeréhez tartoznak.
A CYP teszt olyan új technológia, mely képes meghatározni az egyének gyógyszerlebontó képességét – ismertette Monostori Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományos Központjának munkatársa.
A szervezetbe bekerülő legtöbb idegen anyag (például gyógyszerek) lebontásáért a citokróm P450 enzimek felelősek. A CYP enzimeket kódoló génekben sok genetikai hiba ismert, melyek megváltoztathatják az enzimműködést – mondta az előadó.
A CYP teszt módszer magába foglalja egyrészt ezen CYP génhibák meghatározását, másrészt képes meghatározni a CYP enzimek aktuális szintjét, azaz az egyén gyógyszerlebontó képességét – tette hozzá Monostori Katalin.
Ennek azért van nagy jelentősége  – magyarázta -, mert így pontos, egyénre szabott gyógyszeres terápia állítható fel. A CYP teszt segítségével állapították meg például, hogy egy másfél hónapos, epilepsziával kezelt csecsemőnek alternatív hatóanyagra van szüksége, mivel az addig alkalmazott gyógyszer – a gyerek egyik hibás CYP génje miatt – súlyos vérszegénységet okozott.
Elmondta, hogy az új diagnosztikai módszerrel találtak hatékony gyógyszeres terápiát egy 33 éves skizofrén nőnél, egy nyolcéves, szívátültetésen átesett kisfiúnál, s egy magas vérnyomással küzdő 35 éves kismamánál is. Monostori Katalin kiemelte: a többlépcsős diagnosztikai vizsgálathoz csupán egy vérvételre van szükség.