Így néz ki egy gyerek tenyerén a kosz

Mit tesz egy anya ha látni akarja mennyire piszkos a gyermeke keze miután hazajött a játszótérről? A legegyszerűbb megoldáshoz folyamodik : csinál egy leoltást  steril táptalajra, megfelelően körülményeket teremt hogy a jelen lévő mikroorganizmusok növekedjenek, majd néhány nap elteltével már láthatóvá is válik a “kosz” összetétele.

A legegyszerűbb megoldáshoz folyamodik-írtam .  Természetesen ha valaki éppen  mikrobiológiai labortechnikus mint Tasha  Sturm (Cabrillo College Kalifornia), és épp a keze ügyében vannak a megfelelő eszközök.

Majd miután a leoltás jól sikerült, szép “tiszta”, értékelhető  képet adott  az egyetem mikrobiológiai szemléltető eszközévé vált, amit készítője szerint mind a diákok, mind saját gyerekei a “cool” jelzővel illettek. Vagyis ez a fajta szemléltetés igen tetszett mindenkinek.

A világ és mi magunk tele vagyunk mikrobákkal amelyek velünk élnek és erősítik az immunitásunkat vagy éppen megbetegítenek. Jó példák erre a Staphylococcusok amelyek megtalálhatók a bőrünkön vagy a orrban . Legtöbb törzsük jótékony de ha olyan helyre kerülnek ahova nem valók, vagy antibiotikum rezisztenciát fejlesztenek ki komoly problémákat okozhatnak. Az összefüggések bonyolultak.  Mind több kutatás folyik az emberi mikrobiom feltérképezésére és az egyes “összetevők” hatásának vizsgálatára.

Ahhoz, hogy előhívjuk és láthatóvá tegyük az apró emberlakókat-vagy éppen az apró emberszennyezőket- először egy 37 fokos inkubátorba kell tenni a mintát 24-48 órára. Ez alatt valószínűleg elkezdenek a kézen levő Staphylococcusok és Micrococcusok telepeket alkotni. Majd kb. 3 nap következik szobahőmérsékleten amikor a normál flóra tovább növekszik és megjelennek az élesztők és egyéb gombák is szép színes kivitelben.

A szemléltetéshez Tasha  korábban lánygyermekei kezét használta, majd amikor a  “gyerekek keze már kinőtte a mikrobiológiai lemezt” a most nyolc éves fia következett.  A minta olyan szépre sikeredett hogy megjelent az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (American Society for Microbiology-ASM ) által működtetett MicrobeWorld.org oldalon és a Társaság facebook oldalán is. Ahogy az előbbi oldalon végigolvastam a hozzászólásokat egyre több oktatási intézmény kéri a hozzájárulást, hogy felhasználhassa szemléltetésre a képeket.

Hát ezért kell alaposan kezet mosni  !

Kép és szöveg forrása: Smithsonian.com