Egyéb elnevezései: Erdei ibolya, Kék ibolya, Lila ibolya, márciusi ibolya,
Az ibolya félék családjába tartozó, erd?kben, cserjésekben sokfelé el?forduló, illatos virágjáért közkedvelt, ével? növény. Gyökérzete hosszú, vékony, messzire kúszó, barnássárga szín?, émelyít?, karcos íz?. Levelei hosszúnyel?ek, lemezük kerekded, tompa csúcsú, lekerekített csúcsosodó, válluk mélyen szíves öblös, szélük csipkés. Virágai hosszú kocsányon egyesével állók, kékes-lilák, sarkantyúsak. A termés három kopáccsal nyíló sokmagvú tok, a magok mákszemnyiek, sárgák.
Hatóanyag: szaponin, illóolaj,
Alkalmazása:
bels?leg:
– izzasztásra,
– idegnyugtatásra,
– vérnyomáscsökkentésre,
– nyálkaoldásra,
Teájának elkészítése és adagolása: 2 ev?kanál gyógynövényt 3 dl vízzel leforrázzuk, 15 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt. Gyökérzetéb?l készült tea esetén 10 percig f?zni kell!