Ibolya (Viola odorata)

Egyéb elnevezései: Erdei ibolya, Kék ibolya, Lila ibolya, márciusi ibolya,

Az ibolya félék családjába tartozó, erdőkben, cserjésekben sokfelé előforduló, illatos virágjáért közkedvelt, évelő növény. Gyökérzete hosszú, vékony, messzire kúszó, barnássárga színű, émelyítő, karcos ízű. Levelei hosszúnyelűek, lemezük kerekded, tompa csúcsú, lekerekített csúcsosodó, válluk mélyen szíves öblös, szélük csipkés. Virágai hosszú kocsányon egyesével állók, kékes-lilák, sarkantyúsak. A termés három kopáccsal nyíló sokmagvú tok, a magok mákszemnyiek, sárgák.

Hatóanyag: szaponin, illóolaj,

Alkalmazása:

belsőleg:

– izzasztásra,

– idegnyugtatásra,

– vérnyomáscsökkentésre,

– nyálkaoldásra,

Teájának elkészítése és adagolása: 2 evőkanál gyógynövényt 3 dl vízzel leforrázzuk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt. Gyökérzetéből készült tea esetén 10 percig főzni kell!