Human Microbiome Projekt-talán lehetne az étrend változtatásával gyógyítani

Valami van a testünkön kívül és a testünkben mindenhol amit hordozunk életünkön át, segítjük vagy károsítjuk különböző szerekkel, és attól függően hogy mennyire egészséges ő is károsít minket, vagy segít nekünk egészségesnek maradni. Személyes ökoszisztémánk a mikrobák közössége amelyet vendégül látunk befolyásolja a sejtek viselkedését. Ez a közösség amelyet úgy hívunk mikrobiom olyan fontos az egészségünk számára, hogy sokan úgy vélik egy komplex  második genomot alkot. Ha megértjük ezeknek a mikrobáknak az interakcióit egymás között, és az emberi házigazdával való szoros viszonyát talán betekintést nyerhetünk néhány komplex emberi betegségbe mint az elhízás, vagy az érzékenység a fertőzésekre.

A kutatás kezdetén járunk, hisz a feladat nagyon sokrétű és hatalmas .Az első fontos lépés a kutatási protokoll megtervezése, amely biztosítja a megfelelő ellenőrzéseket és a megfontolást ,hogy az emberi egyedek között eltérések vannak.Ezzel a jövőben a kutatók számára lehetővé kell tenni, hogy jobban fel tudják mérni hogyan befolyásolja a testünket az hogy mit fogyasztunk, akár  gyógyszernek akár élelmiszernek nevezzük azt.

A mikrobiome kutatást eddig a pre -, és probiotikumok kérdése uralta, ezekkel próbálták befolyásolni és egészségesen tartani a szisztémát. A távoli jövő reményei szerint az egyénre szabott terápiában az étrendi beavatkozások és az antibiotikum expozíció együttesen fog szerepet játszani.

A kutatók szerint  a legegyszerűbb és legelterjedtebb  állapotok kezelésére-legyen az betegség vagy az  egészség fenntartása- nem a humán genom manipulálásával fogunk választ kapni.Sokkal inkább az étrend finom hangolásával, kihasználva az összetevők arányának megfelelő változtatását, a preventív antibiotikum kezelést,és óvatos figyelemmel kezelni a szteroidok és antibiotikumok túlzott alkalmazását.

Már a kiindulási kutatás mérete is hatalmasnak tűnik.Mindössze  300 18 és 40 év közötti egészséges felnőttből vettek mintát 24-es átlag BMI-vel, figyelembe véve az amerikai lakosság faji összetételét is.A vizsgálat  az emberi test egészének feltérképezésére irányul, ezért több helyről és több időpontban vették a vizsgálati anyagot.Ebből az aránylag kis mennyiségű mintából is 12 479 DNS mintát tudtak azonosítani.

Legyen szó a joghurtról, a penicillinről, vagy a lúgosító étrendről minden megváltoztatja a bennünk élő közösséget.Ez a most elkezdődött úttörő tanulmány neveket és számokat ígér, hogy meg tudjuk érteni hogyan befolyásolja a táplálkozás, a gyógyszerek, és a betegségek a belső ökoszisztémát.

A kutatást végzi: Department of Obstetrics and Gynecology at Baylor College of Medicine in Houston, Texas

Forrás:Science Daily