Már az anyaméhben kialakulhat a silány ételektől való későbbi függőség

(MTI) – A terhesség alatt olcsó, egészségtelen ételeket fogyasztó n?k gyermekei nagyobb valószín?séggel válnak maguk is függ?vé a silány ételekt?l – figyelmeztetnek szakemberek.

A The FASEB Journal cím? tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a terhes n?k által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejl?désében. Az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra. Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb „t?r?képességgel” jönnek a világra és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekb?l ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos „jóles?” érzést.
„Ezen kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós n?knek azon hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol” – húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója. – Remélhet?leg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelyt?l a gyermekük is egészségesebb lesz.”
Muhlhausler és kollégái két csoport n?sténypatkány kölykein végzett vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.
Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették – olvasható a ScienceDaily cím? ismeretterjeszt? hírportálon.
    „Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételekt?l való függ?ség valódi addikciót jelent” – húzta alá Gerald Weissmann a folyóirat vezet? szerkeszt?je. – A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függ?vé teszi a gyermeket a silány ételekt?l.”