Hogy terjed az influenza

Hogy terjed az influenza vírus? Cseppfertőzéssel vágja  rá mindenki.A tudományos ismeretek szerint az influenza vírus a gazdaszervezeten kívül rövid időn belül elpusztul de ameddig élve marad fertőz. Mindössze egy  tüsszentés egy egész szoba levegőjét képes megfertőzni és a kórokozók órákig élve maradnak zárt térben. A kutatást a Virginia Tech környezetvédelmi mérnökökből és virológusokból álló kutató csoportja végezte a 2009-2010-es influenza járvány idején.

flu1A korábbi kutatások többsége a köhögéssel és tüsszentéssel levegőbe kerülő nagyobb méretű váladékcseppeket vizsgálta. Ezekben a cseppekben nagy mennyiségű vírus található, ám a cseppek méretűknél fogva hamar a padlóra esnek  ahol nem élnek sokáig a kórokozók.
Mi a helyzet azokkal a részecskékkel amelyek például párolgással leválnak a nagyobb cseppekről és méretüknél fogva olyan kicsik hogy lebegnek a légtérben. Mi történik ha egy fertőzött személy köhög, tüsszent vagy egy beszélgetés folyamán kerülnek a vírusokkal teli cseppek a légtérbe.Természetesen a környezet levegőjével keveredve a cseppek koncentrációja azonnal csökken.Megfelelő körülmények között  azonban(bizonyos páratartalom és hőmérséklet ) a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű vírusokkal teli cseppek  lebegnek a légtérben

A mintákat  három kereskedelmi utasszállító repülőgép fedélzetén,  9  egészségügyi intézmény várótermében  és négy  napköziotthonos óvodában vették  Nyilvános helyen ahol  amúgy is valamilyen betegséggel összefüggő ok miatt tartózkodnak az emberek, vagy  ahol a populáció sérülékenyebb (kisgyermekek) ,vagy ott ahol több ember hosszabb időn át össze van zárva az influenza terjedésének nagyobb a valószínűsége.A minták felében kimutatható volt a vírus. Az átlagos koncentráció 16 000 vírus / légköbméter , és a cseppek 64 %a abba a mérettartományba esett ,amely nem “esik” le a földre hanem hosszú időn át lebeg .

olajAz elméleti leírást jól szemlélteti az az eset amely az Alaska Airlines egyik járatán történt 1978-ban . A járat hajtóműve a felszállás során meghibásodott. A  javítás és ellenőrzés alatt 54 utas  a fedélzeten maradt. 72 óra múltán az utasok 72%-.a a következő tüneteket mutatta:köhögés, láz, fejfájás, torokfájás fáradtság, izomfájdalom egyszóval influenza.A javítás ideje alatt a szellőző rendszer nem üzemelt. Az egyik utas volt a helyzet kulcsa és a betegeken a H3N2 vírust izolálták.Az apró cseppek akár napokon keresztül is lebeghetnek a levegőben és ha egy ilyen helyiségben elég sok idő töltünk, mondjuk a munkaidő 8-9 óráját bőven belélegzünk annyi vírust amely már betegséget okozhat .
Néhány érdekes adat:egy tipikus köhögéssel kb. 3000 nyálcsepp kerül a levegőbe és a terjedés sebessége 80 Km /h. Egy tipius tüsszentéssel 40 000 csepp kerül a légtérbe amelyeknek terjedési sebessége 160 Km/h
A fentieket figyelembe véve érdemes :
-otthon maradni ha betegek vagyunk
-szellőztetni
– a légteret fertőtleníteni a munkahelyeken és otthon.
Forrás: DailyMail,VirginiaTech, oxfordjournals.org