Háztartásokban használt vegyületek kockázataira figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség

(MTI) – Egészségügyi problémák sorát, így rákot, csökkent termékenységet, elhízást okozhatnak egyes vegyületek, amelyek számos gyakran használt háztartási vegyszerben, kozmetikumban és gyógyszerben megtalálhatók – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) állásfoglalásából (www.eea.europa.eu/pressroom).

Az emberi hormonrendszerre nézve káros anyagok, az úgynevezett EDC-k óvatosabb alkalmazására szólít fel a tanulmány, amely hozzáteszi, hogy er?s bizonyítékok vannak ezek ártalmasságára. Az EEA egyel?re nem tiltja meg ezeknek az anyagoknak az alkalmazását, de figyelmeztet óvatos használatukra.
Öt anyagcsoportot nevez meg az ügynökség, ezek között vannak a ftalátok, a biszfenol-A és más poliklórozott bifenilek, a parabének és bizonyos fogamzásgátló szerekben használt vegyületek. Álláspontjuk szerint az endokrin rendszert romboló kémiai anyagok “hozzájárulhatnak a rákos esetek számának növekedéséhez, a diabétesz és az elhízás terjedéséhez, a csökken? termékenységhez és az idegrendszeri fejl?dési problémák számának emelkedéséhez”.
A szóban forgó anyagok megtalálhatók – egyebek közt – rovarirtó szerekben, m?anyagokban, napvéd? szerekben, az igazi problémát együttes hatásuk okozhatja.