Az itt következ? néhány recept ahhoz ad ötleteket hogyan lehet az általában minden háztartásban megtalálható dolgokkal kezelni a köhögést !
Hagymaszirup köhögésre
A hagyma évszázadokon át megkönnyítette az egyszer? emberek életét. Légúti, hugyúti fert?zések, bélférgek és az els? és leggyorsabb segítség megfázás és hörghurut esetén mint köptet?.
1-3 fej hagymát apróra vágunk. Egy réteg hagymát terítünk egy edény aljára, majd egy réteg cukrot váltakozva, míg el nem fogy. Lefedjük és egy óra hosszat / vagy hosszabb ideig állni hagyjuk míg levet ereszt. A kapott szirupot teáskanálnyi mennyiségenként adagoljuk a betegnek. Minden nap frissen készítjük.
Hagyma szirup mézzel Johann Künzle módra
Kb. fél kiló hagymát megpucolunk és vékony szeletekre vágjuk. Egy edényben víz hozzáadása nélkül melegíteni kezdjük majd negyed kiló mézet adunk hozzá. Lassú t?zön kevergetve addig f?zzük míg s?r? masszát nem kapunk. Végül üvegekbe töltjük és lezárjuk. Fél évig eltartható. Megfázás és köhögés esetén óránként egy ev?kanállal fogyasztunk bel?le.
Johann Künzle (1857-1945) svájci katolikus pap, lelkes támogatója és alkalmazója a növényi gyógyszereknek és alternatív terápiáknak.
Mi az a másik f?szer amely biztosan mindig kéznél van -a bors
Visszatér? légúti fert?zések, nátha és köhögés esetén borstea
-Kb. fél gramm frissen ?rölt borsot és két ev?kanál mézet egy pohárba teszünk majd leöntjük forrásban lév? vízzel. Lefedve 15 percig állni hagyjuk és fogyasztjuk. (Bátrabbak naponta többször.)
-Vagy fél teáskanál fekete borsot egy pohár tejjel felforralni és este lefekvés el?tt elfogyasztani.
Kurkuma tej
A kurkuma tej egy régi, de még mindig népszer? ajurvédikus gyógyír megfázás és köhögés ellen. Az alvást el?segít? tej gyömbérrel és a kurkumával meggyógyítja a testet és megnyugtatja a lelket. Esetünkben a bors hatóanyagai csak a kurkuma biológiai hozzáférhet?ségét segítik.
-Két csésze tej, 1 teáskanál kurkuma por, negyed teáskanál gyömbér por, 4 db. összezúzott fekete bors, csipetnyi fahéj, és édesítés ízlés szerint mézzel. Az összes hozzávalót -a méz kivételével-egy serpeny?be helyezzük és felforraljuk, majd lassú t?zön még öt percig f?zzük. Hideg téli estéken lefekvés el?tt forrón fogyasztjuk.
Forrás: curejoy.com, nhv-theophrastus.de, healthdiaries.com