Háziszerek köhögésre-most fűszerek segítségével

Az itt következő néhány recept ahhoz ad ötleteket hogyan lehet  az általában minden  háztartásban megtalálható dolgokkal kezelni a köhögést !

Hagymaszirup köhögésre

A hagyma évszázadokon át megkönnyítette az egyszerű emberek életét. Légúti, hugyúti fertőzések, bélférgek és  az első és leggyorsabb segítség megfázás és hörghurut esetén mint köptető.

1-3 fej hagymát apróra vágunk. Egy réteg hagymát terítünk egy edény aljára, majd egy réteg cukrot váltakozva, míg el nem fogy. Lefedjük és egy óra hosszat / vagy hosszabb ideig állni hagyjuk míg levet ereszt. A kapott szirupot teáskanálnyi mennyiségenként adagoljuk a betegnek. Minden nap frissen készítjük.

Hagyma szirup mézzel Johann Künzle  módra

Kb. fél kiló hagymát megpucolunk és vékony szeletekre vágjuk. Egy edényben víz hozzáadása nélkül melegíteni kezdjük majd negyed kiló mézet adunk hozzá. Lassú tűzön  kevergetve addig főzzük míg sűrű masszát nem kapunk. Végül üvegekbe töltjük és lezárjuk. Fél évig eltartható. Megfázás és köhögés esetén óránként egy evőkanállal fogyasztunk belőle.

Johann Künzle (1857-1945) svájci katolikus pap, lelkes támogatója és alkalmazója a növényi gyógyszereknek és alternatív terápiáknak.

Mi az a másik fűszer amely biztosan mindig kéznél van -a bors

Visszatérő légúti fertőzések, nátha és köhögés esetén borstea

-Kb. fél gramm frissen őrölt borsot és két evőkanál mézet egy pohárba teszünk majd leöntjük forrásban lévő vízzel. Lefedve 15 percig állni hagyjuk és fogyasztjuk. (Bátrabbak naponta többször.)

-Vagy fél teáskanál fekete borsot egy pohár tejjel felforralni és este lefekvés előtt elfogyasztani.

Kurkuma tej

A kurkuma tej egy régi, de még mindig népszerű ajurvédikus gyógyír megfázás és köhögés ellen. Az alvást elősegítő tej  gyömbérrel  és a kurkumával meggyógyítja a testet és megnyugtatja a lelket. Esetünkben a bors hatóanyagai csak a kurkuma biológiai hozzáférhetőségét segítik.

-Két csésze tej, 1 teáskanál kurkuma por, negyed teáskanál gyömbér por, 4 db. összezúzott fekete bors, csipetnyi fahéj, és édesítés ízlés szerint mézzel. Az összes hozzávalót -a méz kivételével-egy serpenyőbe helyezzük és felforraljuk, majd lassú tűzön még öt percig főzzük. Hideg téli estéken lefekvés előtt forrón fogyasztjuk.

Forrás: curejoy.com, nhv-theophrastus.de, healthdiaries.com