Hatékonyabb baktériumok ellen a fokhagymaszármazék, mint egyes antibiotikumok

(MTI) – A fokhagyma egyik összetev?je, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emészt?rendszert megbetegít? baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American cím? ismeretterjeszt? portál .

    Nemcsak a vámpírokat ?zheti el a fokhagyma, de az emészt?rendszert megfert?z? kártékony baktériumokat is. Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa legalábbis az élelmiszermérgezést okozó Campylobacter jejuni baktériumok ellen jóval hatékonyabbnak találta a diallil-szulfidot, mint a ciprofloxacint és az erythromycint, két gyakorta alkalmazott antibiotikumot.
Részben az okozza a problémát a Campylobacter baktériummal való fert?zéseknél, hogy a kórokozó sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt azokat. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, valamint az ételek el?készítéséhez használt eszközök felületéhez, ami nagymértékben hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.
A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz. Kezelését is az nehezíti, hogy biofilmet képez, mert az megvédi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától.
A kutatók fokhagymából kivont diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet. Azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék sokkal gyorsabban hatott, és f?ként százszor kisebb koncentrációban. Igen gyorsan besz?r?dött a biofilmbe, ahol enzimjeik m?ködésének gátlásával elpusztította a baktériumokat.
Rossz hír, hogy a fokhagyma puszta elfogyasztása még nem öli meg a Campylobacter baktériumokat, ám a diallil-szulfidot a kés?bbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek el?készítéséhez használt felületek fert?tlenítésére.
A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy cím? szakfolyóiratban ismertették (http://jac.oxfordjournals.org).