Ha a humor megváltozik, az a demencia korai jele lehet!

British actor Rowan Atkinson, dressed as Mr Bean poses for photographers outside Buckingham Palace, London, to promote the 25th anniversary of Mr Bean, London, Friday, Sept. 4, 2015. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)

Mindannyian hallottuk a mondást a nevetés a legjobb orvosság.. de egy új kutatás szerint ha észrevehetően megváltozik min nevetünk az már nem jó jel a kognitív egészség szempontjából. Sőt ez a demencia korai jele is lehet.

A kutatók ( University College London UCL) azt vizsgálták mi nevetteti meg az embereket, és akiknek a humorérzéke érzékelhetően elváltozott egy irányba,   ez a magatartásbeli  változás egy bizonyos demenciával (frontotemporalis demencia FTD) küzdőkre jellemző . Ez a változás a  humor minőségében a tényleges betegség előtt már évekkel jelentkezik. A FTD a leggyakoribb formája a demenciának az  50-es éveiket taposó emberek között, és ellentétben az Alzheimer-kórral, ezt a kórképet  nem jellemzik a jól észre vehető memória problémák .

A kutatók azt is megállapították, hogy az Alzheimer-kór korai tünetei között is  megtalálható a humor milyenségének változása.

Hogy kutatták a humort?

A kutatásban FTD-ban vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegek (48 ), és egészséges egyének (21)  hozzátartozói és barátai vettek részt, a módja pedig kérdőíves kikérdezés volt.

Arra kérték a barátokat és hozzátartozókat hogy értékeljék szeretteik humorát például olyan szempontból is milyen stílusokat kedvelnek. Vagyis mi nevetteti meg őket: bohózat, szatíra vagy  abszurd komédia? Egyben megkérdezték őket tapasztaltak-e változást a beteg humorában ha például egy sokkal korábbi, még a diagnosztizálás előtti időszakkal kellett összehasonlítaniuk.

Az eredmény egészen meglepő: a humorbeli változások már 9 évvel a demencia tipikus tüneteinek  megjelenése előtt észlelhetők.

A frontotemporális demenciában szenvedők gyakrabban nevetnek, és általában olyan dolgokon is, amelyeket más emberek nem tartanak viccesnek. Például azon ha egy kutya ugat, vagy személyes tragédiákról szóló híreken.

Ezen felül a csoport megállapította, hogy a FTD-ban vagy Alzheimer-kórban szenvedők -egészséges társaikkal ellentétben-előnyben részesítik a bohózatot a  szatirikus vagy  abszurd humorral szemben.

A csapat végül azt a megállapítást tette, hogy a humor változása korai indikátora lehet a betegségnek és ennek a változásnak az azonosítása könnyebbé teszi később a diagnosztizálást.

Ezek az eredmények hatással vannak a diagnózisra – nemcsak a személyiség és a viselkedés változása kongathatja meg a vészharangot,  de az orvosoknak jobban tisztában kell lenniük az ilyenfajta  tünetekkel is mint a demencia  korai jeleivel.

Ugyanúgy, ahogy az  agyban történő  változások, a finom különbségek abban mit találunk viccesnek és mit nem, segíthetnek megkülönböztetni a különféle betegségek okozta a demenciákat. A humor egy különösen érzékeny indikátor lehet,  mert megértéséhez az agy működésének sok különböző aspektusa szükséges. 

MNT