Mit rejt a befőttesüveg-a meggy és a cseresznye

A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt termő bokor vagy fa, amelynek több mint háromszáz fajtája van. A gyümölcs a fajtától függően apró, 3-4 gramm, vagy nagy, 6–8 gramm. Színe a világospirostól a sötétbordóig terjed. Lehet édeskésen fanyar vagy savas-édes gyümölcs.

A meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától egészen a Balkán-félszigetig. A XVII. században a vadmegygyet felváltva terjedt el hazánkban a spanyolmeggy és a cigánymeggy. A magyar nyelv az évszázadok során megőrizte a meggy ősi elnevezését. Igazán kivételes, hogy a gyümölcsök között a meggy az egyedüli finnugor eredetű szavunk.

A nyers meggy 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 45–50 kcal, amelyet 11-12 gramm szénhidrát, 0,8–1 gramm fehérjét és 1,6–4,2 gramm élelmi rost ad. A frissen fogyasztott meggy nem puffaszt,  nagy rosttartalma és savassága serkentőleg hat az emésztésre és megszünteti a székrekedéses panaszokat. Vitaminok közül számottevő az A-vitamin, a karotin, a B1-, a B2-, a B6-, a C-vitamin és a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a vas-, a magnézium-, a cink- és a kalciumtartalma.

A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát nemesítették. Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert. Gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat.

Ha közelebbről megnézzük a  cseresznye és a meggy összetevőit rögtön rájöhetünk hogy  nemcsak gyümölcs  hanem talán gyógyszer is lapulhat a befőttes üvegeinkben.

  • Az oxidatív stressz.

A cseresznye és a meggy színskálája a sárgától a rózsaszínen át a vérpiroson keresztül  a mélybordóig terjed. Színük az antocianinok gazdag kínálatából ered. Ha ezeknek a gyümölcsöknek az antioxidáns kapacitását nézzük (amelyet az ORAC érték jellemez) a cseresznye és a meggy az egyik legmagasabb pontszámot kapná amellyel élelmiszert jellemezni lehet . Bár nem olyan magasat mint az áfonya de legalább olyan magasat, mint az eper. Ez a magas ORAC érték vagyis az erőteljes antioxidáns kapacitás sok mindent megmagyaráz ezzel a két gyümölccsel kapcsolatban.

  • Csökkentik a gyulladást

A meggyben található vegyi anyagok amelyek mélyvörös színét adják olyan erős antioxidáns hatással bírnak mint például az E-vitamin, és a fájdalom enyhítésében legalább annyira erősek mint az aszpirin. A gyümölcs fogyasztása csökkentheti a szív és érrendszeri betegségeket, és egyéb krónikus megbetegedések tüneteit mint az ízületi gyulladás és a köszvény.

Kb. 20 szem meggy elég lenne naponta ahhoz hogy élvezzük ezeket az előnyöket . Ez a mennyiség 15-25 mg antocianain hatóanyagot tartalmaz amely  elegendő ahhoz hogy megakadályozza az oxidatív károsodást, és gátolja azokat az enzimeket (ciklooxigenáz-1 és -2) amelyek egyébként a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mint az aszpirin és az ibuprofen célpontjai. Ezek az enzimek fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatban és a fájdalomérzet kialakulásában.
A fájdalomcsillapító hatást azonban nemcsak betegek esetében lehet kihasználni. Segítheti a sportolókat hogy leküzdjék a verseny utáni fájdalmat. Azok a futók például akik egy kutatás kapcsán 7 nappal a versenyt megelőzően és a verseny napján is meggylét fogyasztottak kevesebb fájdalmat és fáradtságot éreztek a verseny után 4 nappal mint a placebót fogyasztók.
Túlsúlyos és elhízott betegek  pedig akik köszvényben és szívbetegségben szenvedtek 4 hétig csupán kb 240 gramm  meggy fogyasztásával csökkenteni tudták húgysavszintjüket, a gyulladásos  markerek mennyiségét a vérben, a triglicerid és  a VLDL (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét. A cseresznye hasonlóképpen produkálta ezeket az eredményeket.

  • Segítenek csökkenteni a vércukor szintet

Az inzulin  a hasnyálmirigy által termelt fehérje,  amely segít szabályozni a vércukorszintet. Állatkísérletekben összehasonlítva  azokat a sejteket amelyek  nem voltak kitéve az antocianinok hatásának azokkal amelyek antocianinokkal voltak kezelve utóbbiakban  50 százalékos növekedést mutatott  az inzulinszint- állítják a kutatók. A hatásmechanizmus amellyel az antocianinok kiváltják az inzulin megnövekedett termelését még nem ismert.

Bár egyéb gyümölcsök, beleértve a vörös szőlő, szamóca és áfonya is tartalmaznak antocianinokat, a cseresznye tűnik  ezen vegyületek a legígéretesebb forrásának. A vegyületek ígéretesnek mutatkoznak mind a  2. típusú (nem inzulinfüggő) diabetes megelőzésére, és egyben segíthet  kontroll alatt tartani a vércukor szintet azoknál , akik már a cukorbetegek.Természetesen a meggy is hordozza ezt a hatást.

  • Segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

A szívbetegség és a  cukorbetegség sok embert érint. Az étrendbe illesztett cseresznye és meggy azonban sokat javíthat a helyzeten. Az új kutatás   ( Cardioprotection Research Laboratory University of Michigan) azt sugallja, hogy a meggy (és a cseresznye)  hasonló szív- és érrendszeri előnyöket biztosíthat  mint az előírt gyógyszerek, és csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás molekuláris mechanizmusa is ismert már. A kutatásokat egyelőre csak állatmodellen végezték, de az eredmények ígéretesek. Sztrokra  hajlamos patkányokon vizsgálták a szisztolés vérnyomást, és olyan mozgással összefüggő mutatókat mint az egyensúly és a koordináció.   Ezeknek  a mozgásoknak  a sérülése pontosan mutatja a sztrok utóhatásait az emberen.  Azok az állatok akik csak meggykivonatot fogyasztottak jobb eredményt  értek el a koordinációs teszteken mint azok amelyek meggylét -plussz a szokásos gyógyszert kapták, vagy csak gyógyszert kaptak. A meggylé +gyógyszer kombináció is jobban teljesített mint a gyógyszer önmagában. Jelentősen javult az egyensúly és a  koordináció, és ezzel egyidejűleg csökkent a vérnyomás.

  • Segít csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A cseresznyében és a meggyben levő élelmi rost  segít csökkenteni a vastagbélrák kockázatát- az American Institute for Cancer Research (AICR) kutatói szerint.Plusz a diétás rostok fogyasztása  segít az embereknek a súlykontrollban. A túlzott súlynövekedés pedig az egyik a rák kockázati tényezői közül.

  • Javítják a memóriát

A cseresznye és a meggy antocianainjai  a vizsgálat szerint növeli  a memóriát. A vizsgálatok megint csak patkányokon készültek de a memória és a motoros funkciók javulása kimutatható volt.( Human Nutrition Research Center on Aging Tufts University, Boston).

  • Segítik a jó éjszakai alvást

Ha reggel és este megissza a pohár meggylé adagját-a Louisiana Állami Egyetem kutatói szerint-jobban fog aludni.
A kutatók két héten át, naponta kétszer adtak meggylét a kísérlet résztvevőinek, és sikerült 90 perccel növelniük az alvásidőt. Az álmatlanság közkeletű egészségprobléma, főleg az idősebb embereknél. Ha hosszú időn keresztül tart, az egészséget veszélyezteti. Az álmatlanságban szenvedők gyakran nyúlnak gyógyszerekhez, az altatók azonban növelik az elesés veszélyét. Ezért olyan rendkívül fontos valamilyen természetes segítséget találni, mondja Frank L. Greenway az egyetem egyik kutatórészlegének igazgatója. A kísérletben 68 év átlagéletkorú személyek vettek részt, akik naponta kétszer, két héten át  meggylevet ittak, majd két hét kihagyással egy másik italt, amit placebónak szántak a kutatók. Eközben éjszaka mérték az elalvás idejét és az alvás időtartamát, majd megkérdezték őket az alvásukról, fáradtságérzetről, depresszióról és szorongásról. A vérnyomásukat is megmérték. Akik naponta kétszer, reggel és lefekvés előtt meggylét ittak, átlag 84 perccel tovább aludtak minden éjszaka, és az alvásuk pihentetőbb volt.
A meggylé természetes forrása a melatoninnak, annak a hormonnak, amelyik szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust.A meggylé abban is segít, hogy megnöveli a triptofán-egy esszenciális aminosav –  jelenlétét,  amiből a szerotonin keletkezik, és ez szintén hozzájárul az elalvás sikeréhez. A meggy levéről ugyanis kimutatták, hogy a sejtekben meggátolja egy enzim működését ami elbontja a triptofánt.A melatonin és a triptofán kombinációja teszi olyan különlegessé a meggylevet a jó alvás biztosításában.

A kutatásokat általában meggyel/meggy kivonattal/meggylével végezték de a cseresznye fogyasztásától hasonló eredményt várhatunk.

Ennyi pozitív hatás láttán szerintem senki sem sajnálja majd a befőzésre szánt időt és energiát.