Gyógyító gyümölcsök -a füge

A füge (Ficus carica) ?si kultúrnövény. Az Ószövetségben az „ígéret földjének” egyik legf?bb kincseként szerepel. Éva a Paradicsomban a hagyomány szerint a fügefa levelét viselte, akárcsak Ádám, az els? férfi. A füge így, akárcsak az alma, az édenkert gyümölcse. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria és Izrael területei. Hazánkban kb. a XIV. századtól honos, leginkább Buda vidéke, Szentendre, Tihany, Badacsony, Pécs és Esztergom területén fordul el?

Szubtrópusi, lombhullató, általában alacsony fa, míg a mérsékelt égövön jobbára 3-4 méter magas cserje (de elérheti a 10 méteres magasságot is), amelynek zömök törzse szétterül?, koronája laza, könnyen átlátható. A fügének több száz alfaja létezik. Egyetlen fügében akár 1500 apró virág is található, amelyek közül sokból apró magok válnak. A fügét egy apró rovar, a fügedarázs porozza be. Nélküle a növény megtermékenyülésre nem volna képes

Termése zöldes-lilás, nyersen is fogyasztható. Hazai termesztése esetén érdemes jó, trágyázott talajon nevelni. A hazai bokrok nagy százaléka adriai típusú; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A termés július végén szüretelhet?. Napfényes, hosszú ?sz esetén második termés is beérhet. A gyümölcs csak teljesen éretten élvezhet?, amikor is mézédes, puha és finom. Nehezen szállítható, h?t?ben is csak néhány napig tárolható. Egy term? fügebokor akár 15–20 kg gyümölcsöt is hozhat egyszerre.

A nyers füge 100 grammjának energiatartalma 74 kcal, amely 0,8 gramm fehérjét, 0,3 gramm gyümölcssavat, 16,3 gramm szénhidrátot és 2,9 gramm élelmi rostot biztosít. Hamutartalma 0,7 gramm, víztartalma 79,1 gramm. Jellemz? ásványi anyagai a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, mangán és szelén, vitaminjai pedig a B1-, B2-, B6-, C-, A-, E- és K vitamin, niacin, pantoténsav, kolin, folsav, béta-karotin. A szárított füge 100 grammjának energiatartalma 249 kcal, 3,3 gramm fehérjét, 0,9 gramm gyümölcssavat, 63,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. Élelmirost-tartalma 9,8 gramm, a hamutartalma 1,9 gramm, a víztartalma 63,9 gramm. Megemlítend? az oxálsavtartalma is, amely 10 mg. Jellemz? vitaminjai és provitaminja: B1-, B2-, B6- és C-, A- és K-vitamin, niacin, kolin, folsav és Béta-karotin.

Az érett gyümölcsb?l bef?ttet és lekvárt is készítenek. A szokásosnál kevesebb cukor kell az el?állításukhoz, mert a füge cukortartalma igen nagy. Gyümölcséb?l édes csemegebort és pálinkát is erjesztenek. Eredeti term?vidékén 40–50°C-on aszalják, sásra f?zve, koszorú alakban kerül forgalomba, esetleg hordóba préselik. Az olaszok a szárított fügét pörkölik, ?rlik, majd kávét f?znek bel?le. Nemcsak pótkávénak, hanem frissen, borban párolva vadételekhez vagy akár f?zeléknek is kiváló.

A fügében fehérjebontó enzim (ficin) található, amelyet húspuhításra használnak. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést el?segít?, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és köptet? hatásúak. 

A füge igen nagy rosttartalmú gyümölcs. Apró magvai a gyomor féregszer? (perisztaltikus) mozgásának köszönhet?en könnyen a bélbe jutnak. A táplálék jobb felszívó- dását a füge B-vitamintartalma el?segíti. A B-vitaminok az emésztést is javítják, míg a cinktartalom pozitívan befolyásolja az ivarmirigyek m?ködését. A fügét, valamint a bel?le el?állított készítményeket renyhe bélm?ködésre és emésztési zavarokra használhatjuk. Gyomorégés esetén inkább a füge levét fogyasszuk. A gyomor és a vékonybél m?ködését a füge fehérjéi és szénhidrátjai is serkentik. A füge rügyeit glicerinbe áztatják, s az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják.

A gyümölcs enyhíti a szájüregben lev? afták okozta kellemetlen érzést, s csillapítja a köhögést. F?zete a köhögés és a tüd?baj régi, házi készítés? szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptet?szernek bizonyul.

A fügének nem ismeretes mérgez? hatása, azonban hashajtó hatására vannak adatok. Tejnedvét küls?leg kisebb fájdalom enyhítésére használják, ezen kívül baktériumellenes hatású is.

A szárított gyümölcsöt édesít?nek is használhatjuk. Tejjel vagy gyümölcslével pépesítve kit?n? éhségcsillapító, energiában dús csemege.

Venczel Anita

Forrás:Új Diéta 2011/2