Gyógyító gyümölcsök:szeder és áfonya

Egy ital, amely a sötétlila színű bogyókból készül segíthet a cukorbetegeknek megbirkózni betegségükkel. A 2-es tipusú diabeteszben szenvedő betegek örök problémája, hogy megfelelő határok között tartsák a vércukorszintjüket. Nagy figyelmet kell fordítani a napi étkezések szénhidráttartalmára amelyből a szervezet glukózt készít, és ezzel emeli a vércukorszintet.

Most egy tanulmány amelyet az Illinois Egyetem kutatói végeztek úgy találta, hogy az áfonyából és szederből készült borban található vegyületek gátolnak két enzimet, amelyek részt vesznek a szénhidrátok felszívódásában.

A laboratóriumi tesztek szerint az áfonya-szeder keverékből készült bor majdnem annyira gátolja a szervezet szénhidrát lebontó enzimjeit az alfa-amilázt és az alfa-glükozidázt, mint egyes antidiabetikus gyógyszerek.

Most a cél, hogy az erjesztett gyümölcsből egy alkoholmentes italt hozzanak létre, amely megtartja vércukorszint csökkentő tulajdonságát, és tartalmazza azokat a gyulladáscsökkentő anyagokat is, amelyek az eredeti borban megtalálhatók.A borban ugyanis igen magas az antioxidáns hatású polifenolok, és antocianinok koncentrációja. Ezeken kívül rengeteg más bioaktív vegyületet is tartalmaz, amelyek még felerősítik egészséges tulajdonságait.

Az összetétel erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, és ez a tulajdonság fontos szerepet játszik több krónikus betegség megelőzésében, például a rák, az anyagcsere-betegségek, és a szív- és érrendszeri betegségek.

A legújabb kutatások szerint az antocianinok pozitív hatással vannak az agy kognitív funkcióira és általános egészségére, védik az agyat az öregedéssel járó folyamatoktól, amelyek aztán a memória elvesztéséhez vagy Alzheimer kórhoz vezetnek. Ezekben a bogyókban van néhány nagyon érdekes összetevő-mondta Elvira de Mejia professzor.

A bioaktív összetevők egésze adja a hatékony formulát, amelyek egyben az italok színét, ízét, zamatát alkotják, ezért ezek mindegyikének szerepelnie kellene az elkészült italban.

Forrás:Daily Mail online

( a szerk. megjegyzése:Vajon mi van az ezekből a gyümölcsökből készült lekvárral?)