Gyógyító gyümölcsök:dió és mogyoró a terhesség alatt

(MTI) – A mogyorót, diót ev? várandós n?k gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek anyja állapotosan kerülte az olajos magvak fogyasztását – derült ki egy dán tanulmányból.

    Évekig azt tanácsolták a várandós n?knek, hogy ne egyenek mogyorót vagy dióféléket, abban a reményben, hogy így elkerülhetik a születend? gyereknél a kés?bbi allergiát. Dán kutatóknak a Journal of Allergy and Clinical Immunology cím? szakfolyóiratban közzétett tanulmánya azonban ennek éppen az ellenkez?jét sugallja, az állapotos anya diófogyasztása éppenséggel véd?hatású lehet.
A koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársai több mint 60 ezer anya és gyerekeik adatait elemezték, a korai terhességt?l egészen a gyerekek 7 éves koráig követték nyomon az utódok egészségét.
Az eredmények azt mutatták, hogy a várandósság alatti mogyoró- vagy dióevés negyedével csökkentette annak esélyét a gyerekek 18 hónapos korában, hogy asztmásként diagnosztizálják ?ket, 7 éves korukban pedig egyharmaddal volt kisebb a kockázatuk.
„Úgy találtuk, hogy az anya terhesség alatti heti egyszeri vagy többszöri mogyoró- vagy diófogyasztása csökkenti a gyerekkori allergiás megbetegedések kockázatát. Ezek az eredmények nem támogatják, hogy a várandósság alatt kerülni kellene a dióféléket” – idézte Ekaterina Maslova kutatásvezet?t a The Daily Telegraph cím? brit napilap.