A víz és élelmiszerhiány vegetarianus étrendre kényszerítheti az emberiséget!

A vízsz?ke miatt egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jöv?ben, hogy a 2050-re várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.

    A világ vezet? vízkutatói által ez idáig közzétett egyik legkomolyabb figyelmeztetés szerint a katasztrofális élelmiszerhiány elkerülése érdekében a bolygó lakosságának majdnem teljesen át kellene állnia a vegetáriánus étrendre a következ? negyven évben. Az emberek jelenleg állati eredet? termékekb?l nyerik fehérjeszükségletük nagyjából 20 százalékát, ám ezt az arányt körülbelül 5 százalékra kellene csökkenteni, hogy elegend? táplálék jusson a 2050-ig várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének – idézte a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet (SIWI) szakembereinek jelentését a The Guardian cím? brit napilap.
    A élelmiszertermelést fenyeget? vízsz?kösségr?l szóló figyelmeztetés azután látott napvilágot, hogy az Oxfam humanitárius civilszervezet és az ENSZ megkezdte a felkészülést egy öt éven belül lehetséges második globális élelmiszerválságra. Bizonyos gabonafélék ára június óta majdnem 50 százalékkal emelkedett a nemzetközi piacokon, az Oroszországot és az Egyesült Államokat sújtó aszályok, valamint az ázsiai monszunok miatt. Az afrikai Szahara déli részén húzódó Száhel-övezetben már most több mint 18 millió ember küzd komoly élelmiszerhiánnyal. 
Az Oxfam el?rejelzései szerint az áremelkedés pusztító hatással lesz az olyan, nagyrészt élelmiszerimportra támaszkodó fejl?d? térségekre, mint Latin-Amerika bizonyos részei, Észak-Afrika és a Közel-Kelet. 2008-ban az élelmiszerhiány 28 országban eredményezett társadalmi nyugtalanságot. A vegetarianizmusra való áttérés egyike azon lehet?ségeknek, amelyekkel növelhet? az élelmiszertermelésre fordítandó vízmennyiség az egyre inkább kiszámíthatatlan éghajlati viszonyoktól sújtott világban – húzták alá a kutatók.
    Az állati fehérjében gazdag étrend 5-10-szer több vízfelhasználással jár együtt, mint a vegetarianizmus. Jelenleg a világ szántóföldjeinek egyharmadát fordítják takarmánytermesztésre. A hiánykezelés további lehet?ségei közé tartozik az ételszemét felszámolása, valamint az élelmiszertöbblettel és -deficittel bíró országok közötti kereskedelem er?sítése. „Kilencszázmillió ember éhezik és kétmilliárdan alultápláltak, annak ellenére, hogy az egy f?re jutó élelmiszertermelés folyamatosan növekszik” – mutattak rá a szakemberek. 
A jelentés megjelenését a szokásos évi stockholmi víz-világkonferenciához id?zítették, amelyen politikusok, ENSZ-szervezetek, nem kormányzati szervek és 120 országból érkezett kutatók vitatják meg a globális vízellátás problémáit. „Az ENSZ el?rejelzése szerint a század közepére 70 százalékkal kell növelni az élelmiszertermelést. Ez további nyomást helyez a már most er?sen igénybe vett vízkészleteinkre, amelyeknek jelent?s részét a következ? 30 évben várhatóan 60 százalékkal növekv? globális energiaigény kielégítésére, illetve a jelenleg még elektromos áram nélkül él? 1,3 milliárd ember ellátására kell fordítani” – hangsúlyozták a kutatók.
A Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI) különálló tanulmánya szerint a Szaharától délre fekv? fekete-afrikai régióban, illetve az Ázsia déli részén él? farmerek biztos élelmiszerellátásának legjobb módja, ha a drága és grandiózus öntöz?rendszerek helyett, a területi adottságokhoz jobban igazodó kisebb szivattyúkat és egyszer?bb technológiákat építenek ki.

Forrás:MTI