Galagonya (Crataegus oxyacantha)

Egyéb elnevezései: Cseregalagonya,

A rózsafélék családjába tartózó, legelőkön, erdőszéleken, cserjésekben termő 2-3 m magas, tövises ágú cserje vagy fa. Levelei szórt állásúak, nyelesek. A lemeze 2-5 cm hosszú, fordított tojásdad alakú, felső felében 3-5 karéjú, a karéjok legfeljebb a lemez közepéig érnek, szélűk fűrészes. Virágai ernyős fürtben állnak, a sziromlevelek 5-7 mm hosszúak, fehérek. Termése éretten majdnem gömbölyű, 10-12 mm hosszú, vörös színű, vékony húsú, szagtalan, lisztes ízű, belsejében két csontárral. A cserje május – júniusban virágzik.

A nemzetség rendkívül faj gazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alak. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A Kárpát-medencében négy faj őshonos.

Az egybibés galagonyacserjék (Crataegus monogyna) virága, levele, illetve termése is hasonló értékű gyógynövény. Ennek a cserjének a levelei mélyebben osztottak, a levélkaréjok csak a csúcsok felé fogazottak, fonákjukon az érzugokban szakállasak. A termések egy magvúak, vékonyabb húsúak.

Hatóanyag: krateguszsav, kvercetin, cseranyag, szaponin, illóolaj, zsírosolaj, B- és C-vitamin, flavonoidok, kolin,

Alkalmazás:

belsőleg:

– koszorúér –bántalom (angina pectoris),

– szívfrekvencia szabályozásra,

– szíverősítésre,

– értágításra,

– vérnyomáscsökkentésre,

– vérkeringési problémákra,

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt 3 dl vízzel leforrázzuk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

1 Comment on "Galagonya (Crataegus oxyacantha)"

  1. Kiss János | 2014/04/25 at 10:41 |

    Ez az egyik legértékesebb gyógynövényünk.

Comments are closed.